aktivnost paravojne Revolucionarne garde

Iran lansirao balističke rakete iz zemlje tokom vojne vježbe

Izvještaji državnih televizija prikazivali su scene iz podzemnih baza, ali su izbjegavali detalje koji bi odali lokacije

9031 pregleda 1 komentar(a)
Balističke rakete u Iranu, Foto: AP
Balističke rakete u Iranu, Foto: AP

Iranska paravojna Revolucionarna garda lansirala je danas balističke rakete ispod zemlje u sklopu vježbe sa "Veliki prorok 14" u Ormuskom moreuzu.

Izvještaji državnih televizija prikazivali su scene iz podzemnih baza, ali su izbjegavali detalje koji bi odali lokacije, piše AP.

Američka novinska agencija dodaje da je korišćenje makete američkog nosača kao mete u vježbi ujedno i poruka SAD.

"Prvi put smo izveli lansiranje balističkih projektila iz zemlje. To znači bez korišćenja konvencionalnih metoda, zatrpane rakete odjednom ispale iz zemlje i precizno pogode svoje mete", rekao je državnoj televiziji general Amir Ali Hajizadeh, zapovednik vazduhoplovne divizije garde.

Na snimcima iz drona koje je snimila garda prikazane su dvije rakete koje su jutros eksplodirale sa položaja u pustinji.

Stručnjak za rakete Melisa Hanam rekla je da je ovo najvjerovatnije bila demonstracije moći domaćoj publici.

Ona je dodala da je Iran razvio svoj program balističkih raketa zbog američkog embarga na oružje.

Odnosi Irana i SAD pogoršani su nakon što je irački general Kasem Solejmani ubijen u američkom bombardovanju aerodroma u Bagdadu.

Iran je nakon toga saopštio da se zbog toga više neće pridržavati nijednog ograničenja podrazumijevanog međurodnim nuklearnim sporazumom te države i velikih sila iz 2015. godine.

Preporučujemo za Vas