popularna kineska video-aplikacija

Tramp najavio da će zabraniti TikTok

Ta aplikacija je bila pod istragom američke agencije zadužene da strane investicije ne predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost

14628 pregleda 372 reakcija 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Beta/AP
Tramp, Foto: Beta/AP

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će u SAD zabraniti aplikaciju za razmjenu videa TikTok za koju Vašington sumnja da je koristi kineska obavještajna služba.

"Što se tiče TikTok-a, to zabranjujemo u SAD", rekao je Tramp u petak uveče novinarima.

Ta aplikacija je bila pod istragom američke agencije zadužene da strane investicije ne predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost. Američki zvaničnici su posljednjih nedjelja izrazili bojazan da bi Peking mogao da je koristi da bi nanio štetu SAD.

TikTok negira da dijeli podatke sa kineskim vlastima.

"Mi nemamo veze sa politikom i ne prihvatamo političke reklame i nemamo agendu. Naš je jedini cilj da budemo platforma dinamična i živahna koju svi cene", rekao je predsjednik TikTok-a Kevin Mejer (Mayer).

Džejms Luis (James Lewis), šef program tehnološke politike Centra za strateške i međunarodne studije, ocijenio je da je opasnost za bezbjednost od TikTok-a skoro "ravna nuli". Međutim, dodao je da se čini da je firma BajtDens koja je vlasnica te aplikacije, pod pritiskom Pekinga.

Tu društvenu mrežu osporavaju i van SAD. U Indiji je TikTok blokiran od 30. juna i na spisku je 59 kineskih aplikacija blokiranih da bi se osigurali "bezbjednost i indijski suverenitet sajber prostora", a Pakistan je nedavno zahtevao od uprave TikToka da blokira svo "nemoralan, nepristojan i vulgaran" sadržaj.

TikTok postoji od 2016. godine i ima više od 800 miliona aktivnih korisnika, mahom između 16 i 24 godine, od kojih čak 43 odsto u Indiji. Samo u Sjedinjenim Državama ta aplikacija ima 30 miliona aktivnih korisnika mjesečno.