Bajden znatno ispred Trampa

Onlajn istraživanje koje je sproveo Ipsos, a čiji naručilac je Rojters, sprovedeno je u periodu od 27. do 29. jula i od 947 ispitanika, registrovanih birača, 47 odsto je izrazilo podršku Bajdenu, dok je prednost Trampu dalo 38 odsto anketiranih

9118 pregleda 19 komentar(a)
Bajden, Foto: AP
Bajden, Foto: AP

Istraživanja javnog mnjenja sprovedena u julu širom SAD na predsjedničkim izborima daju znatnu prednost kandidatu demokrata Džozefu Bajdenu, u odnosu na aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trampa, prenosi portal Demostat.

Onlajn istraživanje koje je sproveo Ipsos, a čiji naručilac je Rojters, sprovedeno je u periodu od 27. do 29. jula i od 947 ispitanika, registrovanih birača, 47 odsto je izrazilo podršku Bajdenu, dok je prednost Trampu dalo 38 odsto anketiranih.

Druga anketa, takođe onlajn, koju je uradio YouGov (naručilac nije naveden), u istom periodu obuhvatila je 1.260 registrovanih birača, od čega je 49 odsto podržalo Bajdena, a 40 odsto Trampa.

YouGov je ranije u julu sproveo još nekoliko istraživanja na istu temu. Ilustracije radi, onlajn anketa YouGov koju je naručio Ekonomist, rađena je od 19 . jula do 21. jula, a učestvovala su 1.222 registrovana birača. Za Bajdena se izjasnilo 48 odsto ispitanika, a za Trampa 41 odsto njih.

Istraživanje javnog mnjenja Pulse Opinion Research, a čiji naručilac je Rasmusen (Rasmussen Reports), sprovedeno je u periodu između 22. jula i 28. jula. Istraživanje je rađeno na dva načina - metodama interaktivnog glasovnog odgovora (IVR) i onlajn, a učestvovalo je 2.500 potencijalnih birača, od čega je 48 odsto podržalo Bajdena, a 42 odsto Trampa.

Popularnost predsjedničkih kandidata prošlog mjeseca istraživao je i Optimus. U onlajn anketi, čiji naručilac nije naveden, učestvovalo je 914 potencijalnih birača. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 24. jula do 28. jul, a 48 odsto anketiranih izjavilo je da podržava Bajdena, dok je 40 odsto podržalo Trampa.

Na listi "istraživača" našao se i Change Research. Onlajn anketa, čiji naručilac nije predočen, rađena je između 24. jula i 26. jula. Učestvovalo je 1.039 potencijalnih birača, a rezultat glasi: Bajden 51 odsto, Tramp 42 odsto.

Iako rezultati julskih istraživanja sugerišu Bajdenovu izbornu pobjedu, Demostat u tekstu ističe da je rano za donošenje konačnih zaključaka, jer primjeri iz kampanje 2016. pokazuju da se Trampovi birači teže odlučuju da učestvuju u anketama, naročito telefonskim i onlajn.

Bonus video: