Izrael bombardovao mete sirijske vojske, objavili video na kome se vidi da četiri osobe nestaju u eksploziji

Sirija je potvrdila udare, rekavši da su izraelski helikopteri ispalili rakete na sirijske vojne punktove i da je bilo "materijalne štete"

4477 pregleda 1 komentar(a)
Izraelska vojska na Golanskoj visoravni, Foto: Reuters
Izraelska vojska na Golanskoj visoravni, Foto: Reuters

Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su sinoć vojne mete sirijske vojske, nekoliko sati pošto je osujećeno ubacivanje ekstremista iz Sirije koji su pokušavali da podmetnu eksplozive, saopštila je izraelska vojska.

U vojnom saopštenju o bombardovanju susjedne Sirije, koje inače izraelska vojska rijetko daje, navedeno je da su ciljani "osmatrački punktovi, postrojenja protivavionske artiljerije i komanda i kontrolni sistemi" u sirijskim vojnim bazama.

Sirija je potvrdila udare, rekavši da su izraelski helikopteri ispalili rakete na sirijske vojne punktove i da je bilo "materijalne štete".

Dogodilo se to u vrijeme pojačane napetosti na sjevernoj granici Izraela poslije nedavnog izraelskog udara iz vazduha u kojem je ubijen borac libanskog Hezbolaha u Siriji i očekivanju odgovora te proiranske šiitske organizacije.

Ranije u ponedjeljak je izraelski vojni portparol Jonatan Konrikus rekao da su izraelski vojnici primijetili "neregularnu" aktivnost na Golanskoj visoravni i da su otvorili vatru na ekstremiste od kojih su neki bilo naoružani, pošto su ih posmatrali kako postavljaju eksploziv na zemlju.

Zvanične potvrde da su četvorica napadača ubijena nema ali je vojska objavila video snimak na kojem se vidi kako se četiri osobe udaljavaju od žičane ograde na granici i poslije nestaju u velikoj eksploziji koja je zahvatila to područje.

Izraelska vojska nije rekla da li su ta četvorica bila povezana s Iranom ili Hezbolahaom, dva sirijska saveznika, već samo da Izrael smatra Vladu Sirije odgovornom za incident.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obraćajući se poslanicima svoje konzervativne partije Likud rekao je da je Izrael "osujetio pokušaj sabotaže na sirijskom frontu" najavivši da će ta zemlja nastaviti da "povređuje sve one koji pokušavaju da nas povrijede i sve koji nas povrijede".

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije anektirao tu teritoriju.

Samo su SAD priznale izraelsku aneksiju.

Bonus video: