"ne predstavlja odgovor ili reakciju na neki događaj u svijetu"

SAD uspješno isprobale daljinsko lansiranje nuklearne rakete komandom iz vazduha

"Minitmen tri" je od 2005. godine jedini preostali tip nuklearnih raketa zemlja-vazduh u američkom nuklearnom arsenalu. Instaliran je u podzemnim silosima u tri vojne baze: u Vajomingu, Južnoj Dakoti i Montani

2261 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ratno vazduhoplovstvo SAD-a je saopštilo da je danas uspješno isprobalo novu balističku interkontinentalnu raketu (ICBM) "Minitmen tri" koja može da nosi tri nuklearne bojeve glave, lansiranu daljinski - komandnom s komandnog mjesta u vazduhu, u avionu. 

Nenaoružana raketa je poletjela jutros iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, preletjela je 6.760 kilometara iznad Pacifika i završila u moru kod obale Maršalskih Ostrva.

Tokom akcije kojom se tokom leta komandovalo iz aviona "Boing E-6" - prilagođene verzije "Boinga 707", stručnjaci Ratnog vazduhoplovstva su među posadom te letjelice pratili rad te relativno nove vrste komandovanja pri daljinskom lansiranju rakete.

"Minitmen tri ima 50 godina, a nastavak njegovog testirana je važan kako bismo osigurali njegovu efikasnost do 2030. godine, kada će ga zamijeniti nova raketa GBSD (Ground Base Strategic Deterrent)", saopštila je komanda.

"Minitmen tri" je od 2005. godine jedini preostali tip nuklearnih raketa zemlja-vazduh u američkom nuklearnom arsenalu. Instaliran je u podzemnim silosima u tri vojne baze: u Vajomingu, Južnoj Dakoti i Montani.

Nuklearne rakete "Trajdent", namijenjene za gađanje ciljeva na zemlji, instalirane su na podmornicama, a treća i posljednja vrsta nuklearnog oružja SAD su bombe koje nose strateški avioni-bombarderi.

Ratno vazduhoplostvo je ukazalo da je današnja proba rakete planirana prije više mjeseci i da ne predstavlja "odgovor ili reakciju na neki događaj u svijetu ili na neke tenzije u regionu".