"Intervenisali smo protiv Srba, pravoslavnih hrišćana, na vlast smo doveli muslimansku narko mafiju"

Naveo je i da je kontroverzni referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, koji su SAD i EU osudili kao nelegalan, trebalo da bude održan

28756 pregleda 93 reakcija 48 komentar(a)
Mekgregor, Foto: Screenshot/Youtube
Mekgregor, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 05.08.2020. 23:35h

Kandidat za novog američkog ambasadora u Njemačkoj, Daglas Mekgregor, kritikovao je vojnu intervenciju administracije predsjednika SAD Bila Klintona protiv SRJ 1999. godine, ocijenivši da je njen ishod "dolazak muslimanske narko mafije na vlast na Kosovu".

Klinton
Klintonfoto: Beta/AP

U prošlogodišnjem radio intervjuu, Mekgregor je američku intervenciju protiv SRJ 1999. godine ocijenio kao pokušaj SAD da "suštinski njeguju prijateljstvo i razumijevanje sa muslimanskim svijetom" - prenio je briselski portal "Politiko" sa američke TV CNN.

"I tako smo na Kosovu intervenisali protiv Srba - pravoslavnih hrišćana, doveli na vlast suštinski muslimansku narko mafiju i nazvali to velikim uspjehom za demokratiju", rekao je Mekgregor, penzionisani pukovnik.

On je dodao da "sunitski muslimani nikada neće biti prijatelji" SAD.

"Ti ljudi nikada nisu bili naši prijatelji. Oni nikada neće biti naši prijatelji. Oni su neizlječivo neprijateljski nastrojeni. Govorim o sunitskim muslimanima", rekao je Mekregor.

Mekgregor je bio odgovoran za strateško planiranje koje je dovelo do bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, a kasnije je unaprijeđen u supervizora planiranja operacija na strateškom nivou, što je ostao do kraja NATO intervencije. Uz sebe je imao 240 oficira iz zemalja NATO.

Na ruskoj državnoj televiziji RT 2014. godine Mekregor je rekao da su istočni i južni Ukrajinci "u potpunosti Rusi". Naveo je i da je kontroverzni referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, koji su SAD i EU osudili kao nelegalan, trebalo da bude održan.

Mekregor, čest gost na televiziji Foks njuz, rekao je i da muslimanski migranti dolaze u Evropu "s ciljem da na kraju pretvore Evropu u islamsku državu".

On je kritikovao Njemačku što je "milionima neželjenih muslimanskih uljeza" dala određene pogodnosti umjesto da poveća izdvajanja za svoje oružane snage.

Za poziciju ambasadora u Njemačkoj Mekregora je predložio predsjednik SAD, Donald Tramp. Njegovo imenovanje treba da potvrdi Senat Kongresa SAD.

Ako bude izabran, u Berlinu će naslijediti specijalnog izaslanika predsjednika SAD za pregovore Srbije i Kosova, Ričarda Grenela.