Štajnmajer: Sirija nije spremna za masovni povratak izbjeglica

Njemački predsjednik je rekao da u velikim djelovima Sirije "uslovi nisu odgovarajući" da bi se osigurao bezbjedan povratak izbjeglica
1 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Frank Valter Štajnmajer, Foto: Beta-AP
Frank-Valter Štajnmajer, Frank Valter Štajnmajer, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.01.2018. 20:41h

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je suviše rano za povratak velikog broja izbjeglica u Siriju, istakavši da međunarodna zajednica mora nastaviti da podržava bliskoistočne zemlje koje su primile milione sirijskih izbjeglica.

Štajnmajer je u Libanu, gdje se sastao s predsjednikom te zemlje Mišelom Aunom, rekao da u velikim djelovima Sirije "uslovi nisu odgovarajući" da bi se osigurao bezbjedan povratak izbjeglica, prenosi AP.

Prema podacima UN, u Libanu živi oko milion sirijskih izbjeglica, a libanska vlada tvrdi da je, s obzirom na to da Damask kontroliše velike djelove Sirije, vrijeme da se izbjeglice vrate svojim kućama.

Međutim, građanski rat u Siriji i dalje bjesni u nekim djelovima zemlje, uključujući veliko predgrađe Damaska, dok su drugi djelovi Sirije stabilni, ali su pretrpjeli katastrofalnu štetu tokom skoro sedmogodišnjih borbi, podsjeća američka agencija.

"Poslije mnogobrojnih neuspjelih pokušaja na međunarodnom nivou nismo postigli primirje za Siriju", rekao je Štajnmajer.

Njemački predsjednik sastao se i s njemačkim kontingentom od oko 300 vojnika u vazduhoplovnoj bazi u sjeveroistočnom Jordanu.

Njemačka, inače, sprovodi izviđačke misije i misije dopune goriva nad Sirijom i Irakom, gdje je Islamska država nekada držala pod kontrolom velike oblasti.

Štajmajer je vojnicima rekao da je borba protiv Islamske države bila uspješna, ali da su njihove usluge i dalje potrebne kako bi se potukli ostaci ekstremističke grupe.

Predsjednik Njemačke je obišao i obližnji kamp Azdrak, gdje živi oko 36.000 sirijskih izbjeglica.

Štajnmajer je istakao ulogu Njemačke u podržavanju izbjeglica, a takođe je pohvalio Jordan jer je primio stotine hiljada izbjeglica.

Bonus video: