Lukašenko: Putin nikada neće biti predsjednik Rusije do 2036. godine

Predsjednik Bjelorusije je rekao da ga je njegov najmlađi sin Nikolaj uvjerio da pristane na razgovor sa ukrajinskim novinarom

17401 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP

"Vladimir Putin nikada neće biti predsjednik Rusije do 2036. godine".

To je, u intervjuu novinaru Dmitriju Gordonu, kazao predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko.

Intervju Lukašenka najavljen je na sajtu gordonua.com i biće emitovan danas u 18 časova.

Gordon, osnivač internet publikacije „Gordon“, juče je u Minsku snimio intervju sa Lukašenkom.

Kako se navodi na njegovom zvaničnom sajtu, Lukašenko se tokom intervjua dotakao odnosa zvaničnog Minska i Kijeva, govorio je o predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, o 33 borca ruske privatne vojne kompanije "Vagner", nedavno zatočenih u blizini Minska, o predstojećim predsjedničkim izborima i o debatama sa opozicionom kandidatkinjom za predsjednicu Bjelorusije, Svetlanom Tikhanovskom.

Glavna urednica publikacije "Gordon" Alesia Batsman, koja je bila prisutna u Minsku tom intervjuu, objavila je na Fejsbuku nekoliko izjava koje je dao Lukašenko:

"Vladimir Putin nikada neće biti predsjednik Rusije do 2036. godine!" "Moji korijeni između Kijeva i Černigova su sahranjeni." "Ja (bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič) sam sve oprostio. Zvali smo ga nekoliko puta, posebno kada mu je umro sin." "Ja bih se borio za Krim! Na hiljade ljudi bi bilo sahranjeno" "Nemam novca da bježim u Moskvu i živim tamo kao Janukovič." "Rusi nikada neće doći u Ukrajinu sa teritorije Bjelorusije." "Sergej, zar ne misliš da si otišao predaleko sa Ukrajinom?" "Čini se", odgovorio mi je (ruski ministar odbrane Sergej) Šojgu. " "Na mene su postavili koronavirus. Sada to istražujemo." "Možda će me upucati. Ali neću nigdje trčati."

Ovaj intervju sa Gordonom je prvi koji je Lukašenko dao za youtube projekat. Predsjednik Bjelorusije je rekao da ga je njegov najmlađi sin Nikolaj uvjerio da pristane na razgovor sa ukrajinskim novinarom.

Lukašenko Bjelorusijom vlada od 1994. godine. Sljedeći predsjednički izbori u zemlji biće održani ove nedjelje, 9. avgusta. Pet kandidata se prijavilo za mjesto šefa države: pored Lukašenka, supruga opozicionog blogera Sergeja Tikhanovskog i Svetlana Tikhanovskaia, kopredsjednik udruženja "Kaži istinu" Andrej Dmitrijev, bivša poslanica Predstavničkog doma Ana Kanopatskaia i lider Bjeloruske socijaldemokratske partije, Sergej Čerčeni.

Bonus video: