treći kanađanin osuđen na smrt u poslednih godinu dana

Državljanin Kanade osuđen na smrt u Kini zbog proizvodnje narkotika

Lokalni mediji u Gvanžuu su objavili da su Veihong i Guanksiong počeli da proizvode drogu u oktobru 2016. godine, a policija je prilikom pretresa njihovih prostorija pronašla 120 kilograma ketamina

5389 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u kineskom gradu Gvanžuu osudio je državljanina Kanade Sua Veihonga na smrt zbog proizvodnje narkotika ketamina, dok je njegov saučesnik Ven Gvanksiong osuđen na doživotni zatvor, prenosi BBC.

Veihong je treći državljanin Kanade koji je osuđen na smrt u proteklih godinu i po dana, otkako su odnosi dvije države pogoršani zbog hapšenja u Kanadi finansijske direktorke kompanje Huavej Meng Vanžu, po nalogu Sjedinjenih Američkh Država, piše N1.

Lokalni mediji u Gvanžuu su objavili da su Veihong i Guanksiong počeli da proizvode drogu u oktobru 2016. godine, a policija je prilikom pretresa njihovih prostorija pronašla 120 kilograma ketamina.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Vang Venbin je rekao da ovo suđenje ni na koji nači nije povezano sa trenutnim odnosima Kine i Kanade.

"Naš pravosudni sistem je ovaj slučaj tretirao isključivo u skladu sa kineskim zakonima i propisanom procedurom. Smrtna kazna za proizvodnju izuzetno opasne droge treba spriječi takve kriminalne aktivnosti", rekao je Venbin.

Prošle godine još dvojica državljana Kanade su osuđena na smrt. Robert Lojd Šelenberg je proglašen krivim za krijumčarenje droge, dok je Fan Vei prodavao metamfetamin.