Poslije eksplozije pritvoreno 16 zaposlenih u bejrutskoj luci

Eksplozija je izazvana, kako se vjeruje, požarom koji je zahvatio zalihe izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata, koje su vlasti ostavile godinama u skladištu uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika na opasnost

5190 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Libanska državna agencija javila je da je 16 zaposlenih u bejrutskoj luci pritvoreno poslije eksplozije u utorak u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, a hiljade su povrijeđene.

Nacionalna novinska agencija je pozivajući se na sudiju u vojnom sudu, Fadija Akikija, navela da je do sada ispitivano 18 ljudi i da su to sve lučki i carinski zvaničnici kao i osobe zadužene za održavanja hangara gdje je godinama bilo uskladišteno 2.750 tona eksplozivnog materijala.

Akiki je rekao da je istraga počela ubrzo poslije eksplozije u utorak uveče i da će se nastaviti kako bi se obuhvatili svi osumnjičeni za razornu eksploziju koja je demolirala glavni grad.

Eksplozija je izazvana, kako se vjeruje, požarom koji je zahvatio zalihe izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata, koje su vlasti ostavile godinama u skladištu uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika na opasnost.

Bonus video: