"Brži oporavak je zajednički oporavak"

Šef SZO: Nacionalističko svojatanje buduće vakcine suprotno borbi protiv pandemije

"Šteta koju je prouzrokovao kovid-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva", istakao je šef SZO

4248 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus (Ghebreyesus) osudio je danas "nacionalističko" svojatanje buduće vakcine za koronavirus i založio se da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovječanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti kovid-19.

"Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam ne može pomoći", rekao je Grebejesus na video Forumu o bezbjednosti u Aspenu. "Potreban je svjetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, i to kao politička obaveza", podvukao je on.

Prema njegovim riječima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje: "Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svijet izliječi i otvori, svi će imati koristi".

"Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globalizovanom svijetu. Ekonomije su neraskidivo povezane", rekao je Gebrejesus. Ne može se "nekoliko sigurnih zemalja oporaviti", a ostali ne, "svi se moraju oporaviti zajedno", rekao je on.

"Šteta koju je prouzrokovao kovid-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva", podvukao je šef SZO.

U različitim fazama testiranja je 26 vakcina-kandidata, uključujući šest "u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima", potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja SZO, Majkl Rajan, izrazivši umjerenu nadu u uspjeh.

Kada neka vakcina dođe u "Fazu tri" to ne znači: "Skoro smo na cilju!", objasnio je taj epidemiolog.

" 'Faza tri' znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se vidjelo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije", objasnio je on.

Međutim, "nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor, i vjerovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi", rekao je Rajan.

Novi koronavirus "Sars-Cov-2" je dosad usmrtio 708.000 ljudi i zarazio više od 18,8 miliona od početka pandemije u Kini decembra prošle godine, po podacima koje je iz zvaničnih izvora sakupila agencija AFP.