Može li doći do sukoba trupa SAD i Turske: Američke snage neće da se povuku iz Manbidža

CNN piše da je Manbidž glavno žarište na sjeveru Sirije, sjeveroistočno od Alepa i oko 40 kilometara južno od Džarabulusa, koji se nalazi na sirijsko-turskoj granici
71 pregleda 57 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Reuters
Turska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2018. 12:47h

Američke trupe neće se povući iz Manbidža, strateški važnog grada na sjeveru Sirije, kazao je komandant Centralne komande oružanih snaga SAD general Džozef Votel, piše CNN.

CNN navodi da to znači da američke trupe time rizikuju da budu umiješane u vojnu ofanzivu Turske na sjeveru Sirije, ukoliko se Ankara bude držala stava da će nastaviti napredovanje u tom području.

Portal američke televizije navodi da je general Votel kazao da se povlačenje snaga SAD "ne razmatra".

CNN piše da je Manbidž glavno žarište na sjeveru Sirije, sjeveroistočno od Alepa i oko 40 kilometara južno od Džarabulusa, koji se nalazi na sirijsko-turskoj granici.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu zatražio je prekjuče od SAD da se "odmah" povuku iz Minbedža na sjeveru Sirije, koji je pod kontrolom kurdskih boraca, a protiv kojih je turska pokrenula ofanzivu.

"Potrebno je da oni (SAD) odmah napuste Minbedž", rekao je tada Čavušoglu novinarima u Antaliji na jugu Turske.

Grad Minbedž se nalazi oko 100 kilometara od enklave Afrin, gdje turska vojska vodi ofanzivu protiv Kurda.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je prije tri dana da će turska vojska nastaviti i proširiti ofanzivu na sjeveru Sirije. Cilj akcije turske vojske jeste da eliminiše kurdsku miliciju koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

U govoru koji je prenosila turska televizija, Erdogan je tada obećao da će "očistiti od terorista Minbedž".

Ofanziva je počela nakon što je međunarodna koalicija predvođena SAD najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji, u kojima bi bili i kurdski borci.

Erdogan je ranije izjavio da će se operacija turskih snaga nastaviti "dok ne bude eliminisan posljednji član terorističke organizacije".

Turska je prije više od nedjelju dana pokrenula prekograničnu kopnenu operaciju u Siriji u pokušaju da iz tog područja otjera kurdske snage koje imaju podršku SAD, kao i da je ovaj turski vojni upad uticao na porast napetosti između Ankare i Vašingtona, koji otvoreno naoružava kurdske snage u borbi protiv Islamske države.

Bonus video: