Makron apelovao na donatore da brzo pomognu Libanu

Na otvaranju konferencije Makron je rekao da se ne smije dopustiti da "nasilje i haos" prevladaju u Libanu i pozvao vlasti te zemlje da tragaju za političkim i ekonomskim rješenjem za krizu

1542 pregleda 0 komentar(a)
Makron tokom konferencije, Foto: Beta/AP
Makron tokom konferencije, Foto: Beta/AP

Predsjednik Francuske Emanuel Makron apelovao je danas na učesnike donatorske konferencije za pomoć Libanu da djeluju brzo i efikasno kako bi pomogli toj zemlji poslije smrtonosne eksplozije u bejrutskoj luci.

Na otvaranju konferencije Makron je rekao da se ne smije dopustiti da "nasilje i haos" prevladaju u Libanu i pozvao vlasti te zemlje da tragaju za političkim i ekonomskim rješenjem za krizu, prenio je Frans pres.

Francuski lider je naveo da libanski narod želi sveobuhvatnu istragu katastrofalne eksplozije i da se vlasti moraju povinovati legitimnim zahtjevima demonstranata za sprovođenje političkih i ekonomskih reformi.

Na konferenciji, koju su UN i Francuska organizovali nekoliko dana poslije eksplozije okupilo se više od 30 lidera i zvaničnika, uključujući predsjednika SAD Donalda Trampa. Učestvuju i kralj Jordana Abdulah Drugi, predsjednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi i zvaničnici Kine, evropskih i bliskoitočnih zemalja.

Makron, koji je u četvrtak posjetio Bejrut, izrazio je očekivanje da će podršku Libanu obezbijjediti i Rusija i Turska, koja nije mogla da se pridruži konferenciji, kao i Izrael koji je za to izrazio interes.

Eksplozija oko 2.750 tona amonijum nitrata uskladištenog u luci razorila je u utorak uveče dio libanskog glavnog grada. Poginulo je najmanje 160 ljudi, povrijeđeno je oko 6.000, a stotine zgrada su oštećene.

Francuska danas šalje Libanu nosač helikoptera i teretni brod sa zalihama i paketima pomoći za Bejrut. Nosač helikoptera nosi i medicinsku opremu uz osoblje, inženjere, građevinski materijal, hranu i vodu za piće.

Ta zemlja će ukupno poslati Libanu 18 tona medicinske pomoći i 663 tone pomoći u hrani.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas najavio je danas da će njegova zemlja obezbijediti dodatnih 10 miliona eura pomoći Libanu.

Mas je naveo da će ostati puno toga da se uradi i kada ruševine bude uklonjene, jer se Liban suočavao s izazovima i pre te katastrofe.

On je ocijenio da "bez hitno potrebnih reformi, ne može biti održive promene, ni stabilnosti" u Libanu.

Njemačka, drugi najveći donator Libanu, obijezbedila je od 2012. godine više od 1,2 milijarde eura pomoći za razvoj zemlje i 634 miliona eura za humanitarni rad.

SAD šalju Libanu 15 miliona dolara pomoći. Ta sredstva neće biti pod kontrolom vlade u Bejrutu, već će biti direktno podeljena onima kojima je pomoć potrebna.

Velika Britanija je na konferenciji obećala 26 miliona dolara pomoći Libanu za hranu. London je ranije obećao 6,5 miliona dolara i šalje brod koji će pomoći da se utvrdi šteta od eksplozije.

Španija je navela da će poslati Libanu medicinsku opremu i ljekove, kao i 10 tona pšenice donirane od Međunarodne fondacije Ulof Palme. U eksploziji je uništeno nekoliko kontejnera sa pšenicom.

Bonus video: