za ublažavanje posljedica eksplozije u Bejrutu

Donatori obećali Libanu pomoć vrijednu 250 miliona eura

Više od 30 učesnika konferencije prethodno je postiglo dogovor da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi sprečavanja vlasti da zloupotrebe sredstva.

6058 pregleda 0 komentar(a)
Bejrut nakon ekpslozije, Foto: Beta/AP
Bejrut nakon ekpslozije, Foto: Beta/AP

Učesnici međunarodne donatorske konferencije za Liban obavezali su se danas da toj zemlji upute pomoć vrijednu 252,7 miliona eura, saopštila je Francuska.

Na konferenciji, čiji je domaćin bio predsjednik Francuske Emanuel Makron, donatori su obećali da će hitno obezbijediti pomoć u čijem su fokusu lijekovi, bolnice, škole, hrana i smeštaj, navodi Asošiejted pres.

Više od 30 učesnika konferencije prethodno je postiglo dogovor da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi sprečavanja vlasti da zloupotrebe sredstva.

"Učesnici su se složili da njihova pomoć treba da bude koordinisana pod okriljem UN i dostavljena direktno libanskom narodu, uz maksimalnu efikasnost i transparentnost", stoji u zajedničkoj izjavi sa konferencije, prenosi Frans pres.

Evropska komisija obećala dodatnih 30 miliona eura Libanu

Evropska komisija obećala je dodatnih 30 miliona eura na današnjoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Liban poslije smrtonosne eksplozije u Bejrutu.

Ranije je najavljeno da će izvršno telo EU dati 33 miliona eura za hitnu pomoć.

Kako je navedeno, novi fondovi će biti usmjereni preko agencija UN, nevladinih i međunarodnih orgnizacija i pomno će biti nadgledani.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je pozvao tokom video konferencije na "nezavisnu i kredibilnu" istragu uzroka eksplozije, rekavši da su EU i njene zemlje članice spremne da pomognu.

Direktorka Međunarodnog monatarnog fonda Kristalina Georgijeva je tokom konferencije upozorila Liban da neće dobiti zajmove od te institucije ako ne reformiše svoju vladu.

Ona je ocijenila da se sadašnje i buduće generacije Libanaca ne smiju opteretiti većim dugovima od onih koje mogu da vrate i da zato MMF traži, kao uslov za zajam, da zemlja bude sposobna da ga vrati.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Fahran je takođe pozvao na "transparentnu i nezavisnu" istragu eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo skoro 160, a povrijedjeno oko 6.000 ljudi.

On je na Tviteru objavio da kraljevina izražava saučešće i da je poslala 290 tona pomoći Libanu.

Katarski emir šeik Tamim bin Hamid Al Tani ocijenio je da Liban ne može sam prevazići posljedice eksplozije i da je zemlji potrebno "jačanje nacionalnog jedinstva" i jačanje vlade i odgovora društva kao i međunarodna pomoć.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasiades je izrazio spremnost da aerodrome i luke te ostrvske zemlje stavi na raspolaganje međunarodnoj zajednici za dostavljanje humanitarne ili bilo koje druge pomoći Libanu, najavivši da će poslati još 40 tona medicinskih zaliha, generatora, odjeće i hrane, a da je pet tona već poslato.

Kiparski timovi i psi tragači su već u Bejrutu i dodatno mogu da stignu, a Kipar je obećao pet miliona eura finansijske pomoći.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron otvorio je danas video konferenciju apelujući na učesnike, više od 30 lidera i zvaničnika iz raznih zemalja, da djeluju brzo i efikasno kako bi pomogli Libanu.

Preporučujemo za Vas