Francuska vlada je upozorila građane da ne putuju van Nijameja

Isufu i Makron osudili napad u safari parku u Nigeru

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makron je potvrdio da će se svim sredstvima raditi na rasvjetljavanju okolnosti napada o kojem je sinoć razgovarao i sa Isufuom

1412 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: AP Photo
Emanuel Makron, Foto: AP Photo

Predsjednici Nigera i Francuske, Mahamadu Isufu i Emanuel Makron, osudili su napad u safari parku jugoistočno od glavnog grada Nijameja, u kojem je ubijeno šestoro Francuza i dvoje lokalnih vodiča.

"Osuđujem kukavički i varvarski teroristički napad", naveo je na Tviteru Isufu, koji je uputio saučešće porodicama žrtava.

Makron je osudio "napad koji je kukavički za metu imao grupu humanitarnih radnika" u Nigeru.

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makron je potvrdio da će se svim sredstvima raditi na rasvjetljavanju okolnosti napada o kojem je sinoć razgovarao i sa Isufuom.

Napad se dogodio u nedjelju ujutru u mjestu Koure, gdje se nalazi rezervat žirafa.

Stotine ljudi dolaze svake godine da vide žirafe u rezervatu. Safari park je u regionu Tilaberi, gdje su džihadisti povezani s ekstremistima Islamske države 2017. ubili četiri američka vojnika i pet državljana Nigera.

Francuska vlada je upozorila svoje građane da ne putuju van Nijameja pošto ekstremisti povezani s grupama Boko haram, Islamska država i Al Kaida izvode napade širom Nigera.