Više od pola zaraženih je u SAD, Indiji i Brazilu

Više od 20 miliona zaraženih koronavirusom, broj udvostručen za 45 dana

Broj novozarraženih raste u Indiji, i dostigao je sedmodnevni prosjek od 58.768 slučajeva dnevno

1669 pregleda 0 komentar(a)
Zdravstveni zvaničnici vjeruju da je pravi broj zaraženih mnogo viši, Foto: Beta/AP
Zdravstveni zvaničnici vjeruju da je pravi broj zaraženih mnogo viši, Foto: Beta/AP

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je danas 20 miliona, duplo više nego prije 45 dana.

Više od pola zaraženih je u tri zemlje SAD, Indiji i Brazilu. Zdravstveni zvaničnici vjeruju da je pravi broj zaraženih mnogo viši od zbira koji vodi Univerzitet Džons Hopkins, zbog ograničenja u testiranju i činjenice da 40 odsto inficiranih nema simptome.

Trebalo je šest mjeseci da se stigne do 10 miliona slučajeva zaraze od kada se virus prvi put pojavio u Kini krajem prošle godine, a sada je trebalo za nešto više od šest nedjelja taj broj udvostručen.

Analiza podataka koju je pravio AP pokazuje da su SAD, Indija i Brazil zajedno predstavljaju gotovo dvije trećine svih prijavljenih infekcija od kada je svijet dostigao 15 miliona zaraženih 22. jula.

Broj novozarraženih raste u Indiji, i dostigao je sedmodnevni prosjek od 58.768 slučajeva dnevno. U SAD-u, koje imaju više od pet miliona zaraženih, prosjek novozaraženih dnevno je pao od 22. jula, ali je i dalje visok i iznosi 53,813 novih slučajeva na dan.

U 45 dana koliko je trebalo da se prijavljeni slučajevi zaraze dupliraju na 20 miliona broj zabilježenih smrtnih slučajeva porastao je na 736.191 sa 499.506 prema računici Univerziteta Džons Hopkins. To je još 236.685 umrlih, uz prosjek od preko 5.200 dnevno. Oko petina prijavljenih umrlih, ili preko 163.000 je u SAD, najviše u svijetu.

Broj zaraženih i dalje raste brzo u mnogim drugim zemljama uključujući Indoneziju i Japan.