u bjelorusiji treću noć zaredom sukobi

Borel potvrdio da je sazvao vanredni sastanak ministara EU zbog Bjelorusije i Libana

On je ranije rekao da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni niti pošteni

5279 pregleda 4 komentar(a)
Borel, Foto: Olivier Matthys/AP
Borel, Foto: Olivier Matthys/AP

Šef evropske diplomatije Žozep Borel potvrdio je u srijedu da je sazvao sastanak Saveta ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU) za petak popodne, piše Slobodna Evropa.

"Razgovaraćemo o hitnim pitanjima i baviti se situacijom u Istočnom Mediteranu, predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, kao i dešavanjima u Libanu", napisao je Borel u srijedu na svom Tviter nalogu.

On je ranije rekao da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni niti pošteni.

Prethodno je švedska ministarka vanjskih poslova An Linde izjavila je da je pozvana na vanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU u petak 14. avgusta, kako bi raspravljali o eventualnim sankcijama Bjelorusiji nakon nedjeljnih predsjedničkih izbora u toj zemlji.

"Jutros je sazvan vanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU za petak i mi ćemo konkretno raspravljati o tome", izjavila je Linde u srijedu u intervjuu za Švedski radio.

U Belorusiji su treću noć zaredom izbili sukobi između opozicionih demonstranata i snaga bezbednosti, nakon izbora i odlaska u Litvaniju Svetlane Tihanovskaje, glavne opozicione rivalke ponovo izabranog predsednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Interventna policija ispaljivala je u noći sa utorka na srijedu (11. na 12. avgust) suzavac, gumene metke i granate za omamljivanje, kako bi rastjerala demonstrante u glavnom gradu Minsku.

Demonstranti i opozicija optužuju predsjednika Aleksandra Lukašenka za lažiranje rezultata izbora održanih u nedjelju, 9. avgusta.

Više od 5.000 ljudi je pritvoreno, oko 200 hospitalizovano i jedna osoba je preminula tokom protesta nakon što je Centalna izborna komisija objavila da je aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko ponovo pobijedio na izborima sa oko 80 posto glasova, a njegov protivkandidat Tihanovskaja dobila manje od deset posto.

Tihanovskaja je napustila u ponedjeljak zemlju zbog prijetnje pritvaranjem, a bjeloruski zvaničnici su joj olakšali odlazak, izjavio je ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevičius.

Preporučujemo za Vas