Turska vojska granatiranjem uništila drevni hram Ain Dara

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštila je da je hram Ain Dara bio izložen turskom granatiranju
2 komentar(a)
hram Ain Dara, Foto: Wikipedia
hram Ain Dara, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 28.01.2018. 13:23h

Turske snage su granatiranjem sirijskog regiona Afrin, koji je pod kontrolom Kurda i drugih savezničkih pobunjeničkih frakcija sa kojima zajedno čine Federaciju Sjeverne Sirije, ozbiljno oštetile tamošnji drevni hram Ain Dara.

To su saopšttile sirijska vlada i nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava, piše B92.

Na fotografijama hrama koje su objavljene na internetu vidi se rupa koja jasno podsjeća na krater od granate, prenosi Reuters. Hram datira iz perioda od 1.300 do 740 godine prije nove ere. Sirijska služba za stare spomenike pozvala je na međunarodni pritisak na Tursku “kako bi se spriječilo da se arheološke i kulturne lokacije nađu na nišanu”, navode sirijski državni mediji. Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštila je da je hram Ain Dara bio izložen turskom granatiranju, te da je oštećen, ali da žrtava nema. Turska vojska, za sada, nije dostupna za komentar. Turska operacija protiv jedinica sirijskih kurda u Afrinu počela je prije nedjelju dana, uz jako bombardovanje, ali ograničeno napredovanje turske vojske, navodi britanska agencija. Sirijska vlada predsjednika Bašara al-Asada osudila je turski napad, ali se protivi kurdskim težnjama ka autonomiji u sjevernim djelovima Sirije.

Bonus video: