Čin izdaje, cinično iskorištavanje palestinskog pitanja kao pokrića za izdaju Jerusalima i prava palestinskog naroda

Palestinsko rukovodstvo smatra ovaj čin razornim udarcem Arapskoj mirovnoj inicijativi, rezolucijama Arapskog i Islamskog samita i međunarodnom pravu. To je takođe i napad na palestinski narod i izdaja njegovog prava na nezavisnu palestinsku državu na granicama od 4. juna 1967. godine, uključujući Jerusalim i palestinska sveta mjesta

4635 pregleda 31 reakcija 1 komentar(a)
Foto: ambasada Palestine
Foto: ambasada Palestine

Palestinsko rukovodstvo javno osuđuje i odbacuje šokantnu deklaraciju Izraela, SAD-a i UAE-a o punoj normalizaciji odnosa između izraelske okupatorske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata u zamjenu za u najmanju ruku nejasnu tvrdnju u vezi sa privremenom suspenzijom plana o aneksaciji palestinske teritorije i proširenja tzv. izraelskog suvereniteta nad njom. Ova deklaracija dolazi u sred izraelskih aktivnosti na utvrđenju okupacije, aneksiranju palestinske teritorije i skrnavljenju svetih mjesta, uključujući i najviše pogođeni kompleks Al Aksa džamije, saopšteno je iz palestinske ambasade u Podgorici.

Palestinsko rukovodstvo smatra ovaj čin razornim udarcem Arapskoj mirovnoj inicijativi, rezolucijama Arapskog i Islamskog samita i međunarodnom pravu. To je takođe i napad na palestinski narod i izdaja njegovog prava na nezavisnu palestinsku državu na granicama od 4. juna 1967. godine, uključujući Jerusalim i palestinska sveta mjesta.

Štaviše, palestinsko rukovodstvo odbacuje ovaj čin od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata i smatra ga činom izdaje Jerusalima, Al Akse i palestinskog pitanja ekvivalentnim priznavanju Jerusalima kao „glavnog grada“ Izraela.

Rukovodstvo Palestine poziva UAE da odmah povuče svoju sramotnu deklaraciju. Ono takođe odbacuje lažnu tzv. suspenziju izraelske aneksacije u zamjenu za normalizaciju sa Emiratima i ciničnu upotrebu palestinskog pitanja kao pokriće za svoj čin. U vezi sa ovim, palestinsko rukovodstvo upozorava svoju arapsku braću da ne podliježu američkom pritisku niti prate primjer Emirata u bezrazložnoj i nepozvanoj normalizaciji odnosa sa Izraelom, okupatorskom silom, na račun palestinskih prava.

Rukovodstvo dalje naglašava da niti Ujedinjeni Arapski Emirati niti bilo ko drugi ima pravo da govori u ime palestinskog naroda. Palestinsko rukovodstvo ne prihvata nikakvo miješanje sa strane a naročito ne donošenje odluka u njegovo ime u vezi sa palestinskim nacionalnim pravima.

Palestinsko rukovodstvo naglašava da je Palestinska oslobodilačka organizacija jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda, i da palestinski narod stoji čvrsto uz svoje rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Mahmudom Abasom, u suočavanju sa ovom podmuklom trostranom deklaracijom.

U suprotstavljanju ovom opasnom razvoju situacije, palestinsko rukovodstvo poziva na organizaciju hitnih sastanaka Arapske lige i Organizacije islamske saradnje kako bi se osudila i odbacila ova deklaracija.

Palestinsko rukovodstvo takođe poziva međunarodnu zajednicu da primijeni međunarodno pravo i rezolucije koji su osnova za razrješenje palestinsko-izraelskog konflikta. Rukovodstvo takođe potvrđuje da će mir biti postignut jedino potpunim okončanjem izraelske okupacije nad teritorijom Palestine. Palestina je usljed ovog čina povukla svog ambasadora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: