Iran: Zapad ne bi trebalo da se nameće u Libanu

Tokom posjete Bejrutu prošle nedjelje, predsjednik Francuske Emanuel Makron sastao se s političkim liderima Libana i pozvao ih da stvore "novi politički poredak"

2513 pregleda 0 komentar(a)
Zarif je kritikovao navodne pokušaje SAD da Libanu nametne vladu, Foto: BETAPHOTO
Zarif je kritikovao navodne pokušaje SAD da Libanu nametne vladu, Foto: BETAPHOTO

Iran je danas rekao da Zapad ne bi trebalo da veliku eksploziju u Bejrutu, u kojoj je prošle nedjelje poginulo skoro 180 i ranjeno oko 6.000 ljudi, iskoristi da Libanu nametne svoju politiku.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je to izjavio danas, kada su jedan visoki zvaničnik SAD i ministarka odbrane Francuske u Libanu.

"Vjerujemo da libanska vlada i narod o tome odlučuje. Ni jedna spoljna strana ne bi trebalo da iskoristi katastrofalne posljedice i potrebe Libana da bi nametnula diktat koji u svom interesu", rekao je Zarif poslije sastanka sa libanskim ministrom spoljnih poslova u ostavci, Čarbelom Vehbijem.

Zarif je kritikovao navodne pokušaje SAD da Libanu nametne vladu po svom ukusu i dodao da je Iran predložio Libanu saradnju u otklanjanju štete i snabdijevanju strujom.

Libanski mediji su izvijestili da SAD žele da u novoj vladi Libana ne bude moćna proiranska organizaciju Hezbolah koju Vašington i njegovi saveznici smatraju terorističkom.

U toku su konsultacije rivalskih političkih i vjerskih grupa o tome ko će na mjestu premijera zamijeniti Hasana Diaba čija je vlada podnijela ostavku ove nedjelje zbog eksplozije i učestalih demontracija protiv korumpirane političke elite.

Zapadni lideri su najavili da će pomoć slati "direktno libanskom narodu" i da milijarde dolara neće stići dok se ne preduzmu velike reforme.

Tokom posjete Bejrutu prošle nedjelje, predsjednik Francuske Emanuel Makron sastao se s političkim liderima Libana i pozvao ih da stvore "novi politički poredak".

Predsjednik Libana Mišel Aun sastao se danas sa podsekretarom za politčke poslove SAD Dejvidom Hejlom i rekao mu da će prioritet nove vlade biti reforme i suzbijanje korupcije.

Hejl je najavio da će se FBI pridružiti libanskim i stranim istražiteljima u istrazi eksplozije u bejrutskoj luci.

Bonus video: