ZAČUĐUJUĆE RESTRIKCIJE I BROJNE BIROKRATSKE PREPREKE

Sporna pošiljka: Sankcije protiv Sjeverne Koreje i grickalice za nokte

Hajdi Linton iz grupe Hrišćanski prijatelji za Koreju koja podržava više od 30 centara za oboljele od tuberkuloze i hepatitisa, rekla je da je njihova rutinska isporuka kompleta za održavanje lične higijene bila zarobljena dvije nedjelje u sjevernoj kineskoj luci Dalian. Na kraju je kineska carina dala posebnu dozvolu da isporuka može da nastavi put
4 komentar(a)
Sjeverna Koreja, humanitarna pomoć, Foto: Beta-AP
Sjeverna Koreja, humanitarna pomoć, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.01.2018. 20:53h

Sa sve većim stezanjem sankcija protiv vlade sjevernokorejskog vođe Kom Džong Una neke humanitarne organizacije koje rade u Sjevernoj Koreji suočavaju se sa začudjujućim restrikcijama i brojnim birokratskim preprekama pri dostavljanju prijeko potrebne pomoći stanovništvu Sjeverne Koreje.

Tako su dva kontejnera puna opreme za održavanje lične higijene, zadržana nedjeljama u jednoj kineskoj luci te nisu nastavila put do Sjeverne Koreje i to zbog grickalica za nokte koje kineski carinski službenici vide kao sporne u toj pošiljci. 

Grickalice za nokte dio su pošiljke Hrišćanskih prijatelja Koreje, jedne od američkih humanitarnih organizacija koja radi sa Sjevernom Korejom uprkos rastu tenzija oko njenog nuklearnog programa. 

Najnovija serija UN sankcija zabranjuje isporuku predmeta od metala, što objašnjava zaustavljanje grickalica.

Druga američka grupa za pomoć ima teškoće da isporuči poljoprivrednu opremu u kojoj su oprema za pravljenje komposta i lopate.

Sankcije UN obično izuzimaju osnovne proizvode za civile, a SAD kada protiv neke zemlje uvode sankcije, izuzimaju hranu, ljekove i humanitarne proizvode.

U slučaju Sjeverne Koreje, koju SAD i druge zemlje žele da natjeraju da odustane od nuklearnog oružja, nije jasno da li je uspostavljen pravi balans mjera. 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa navodi da su nestašice hrane i goriva u Sjevernoj Koreji dokaz da pritisak djeluje. 

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da sankcije "zaista počinju da bole", za šta je odgovornost na vlastima Sjeverne Koreje, te je patnja građana "neizbježna posljedica" postupanja te vlasti.

Savjet bezbjednosti UN je tri puta prošle godine zaoštrio ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji, smanjio isporuke goriva i zabranio trgovinu robom koja donosi do 90 odsto izvoznih prihoda Pjongjanga. 

U najnovijoj seriji sankcija uvedenoj kao kazna zbog testiranja rakete dugog dometa, zabranjuje se prodaja gvožđa, čelika i drugih metala Sjevernoj Koreji. To obuhvata gotovo 150 kategorija proizvoda, od nerđajućeg čelika do kašika i - spajalica. 

Za američke humanitarne organizacije njihove sitne operacije već su blokirane mnoštvom zahtjeva američkih vlasti i novi propisi stvaraju glavobolje. Potrebne su posebne izvozne dozvole ministarstava trgovine i finansija, specijalne carinske inspekcije tereta, dozvole Stejt departmenta da idu u Sjevernu Koreju. Takođe moraju da rade s bankama i snabdjevačima koji strahuju da će biti kažnjeni zbog transakcija povezanih sa Sjevernom Korejom.

Hajdi Linton iz grupe Hrišćanski prijatelji za Koreju koja podržava više od 30 centara za oboljele od tuberkuloze i hepatitisa, rekla je da je njihova rutinska isporuka kompleta za održavanje lične higijene bila zarobljena dvije nedjelje u sjevernoj kineskoj luci Dalian. Na kraju je kineska carina dala posebnu dozvolu da isporuka može da nastavi put. 

Da nije to urađeno, kaže Linton, morali bi da plate ljude da sve raspakuju i izvadi grickalice za nokte iz svakog od nekoliko hiljada kompleta.

Preporučujemo za Vas