Putin predložio samit 5+1 sa Iranom

Ruski predsjednik je osudio i nacrte rezolucije kojima se planira "poništenje ranijih jednoglasnih odluka Savjeta bezbjednosti"

4583 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, predložio je danas samit pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN sa Njemačkom i Iranom posvećen iranskom pitanju.

Putin je uputio taj predlog dok se u Savjetu bezbjednosti vodi rasprava o američkom nacrtu rezolucije o produžavanju međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu. Embargo zvanično ističe 18. oktobra.

"Razgovori u Savjetu bezbjednosti UN o iranskom pitanju postaju sve više zategnuti. Situacija je pogoršana", naveo je Putin koji je osudio "neosnovane optužbe na račun Irana".

Ruski predsjednik je osudio i nacrte rezolucije kojima se planira "poništenje ranijih jednoglasnih odluka Savjeta bezbjednosti".

U tom kontekstu, Rusija predlaže da se u što kraćem roku organizuje onlajn sastanak šefova država ili vlada pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, koju čine Rusija, SAD, Francuska, Velika Britanija, zajedno sa Njemačkom i Iranom, dodao je Putin.

Bonus video: