EU dala zeleno svjetlo za sankcionisanje represije u Bjelorusiji

Žozep Borel izjavio je nedavno da će EU temeljno preispitati odnose s Bjelorusijom

3990 pregleda 4 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) dala je večeras "zeleno svjetlo" za sankcionisanje represije u Bjelorusiji poslije spornih predsjedničkih izbora na kojima je ponovo pobijedio predsjednik Aleksandar Lukašenko, saopštili su evropski izvori Frans presu.

"Šefovi diplomatija su dali saglasnost za sankcionisanje represije i biće napravljen spisak imena", dodali su isti izvori.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je nedavno da će EU temeljno preispitati odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Bjelorusiji i sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsjednika Bjelorusije, Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mjere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja, Svetlana Tihanovska, oko deset odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobijedio Lukašenko, predsjednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta dvije večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povrijeđene.

Tihanovska, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, otišla je u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

Bonus video: