Savjet bezbjednosti UN odbacio rezoluciju SAD o produžetku embarga Iranu

"Savjet bezbjednosti UN-a nije uspio da ispuni svoju suštinsku misiju, a to je održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti", kazao je šef američke diplomatije Majkl Pompeo

3390 pregleda 1 komentar(a)
Pompeo, Foto: Beta/AP
Pompeo, Foto: Beta/AP

Savjet bezbjednosti UN odbacio je juče američku rezoluciju o produžavanju embarga na prodaju oružja Iranu koji ističe u oktobru, izjavio je šef američke diplomatije Majkl Pompeo, ocjenjujući da to predstavlja "neoprostiv" neuspjeh.

"SAD neće nikada napustiti svoje prijatelje u regionu koji očekuju više od Savjeta bezbjednosti UN. Nastavićemo da djelujemo tako da teokratski teroristički režim (Irana) ne bude u mogućnosti da kupuje i prodaje oružje koji predstavlja prijetnju Evropi, Bliskom istoku i šire", rekao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, Savjet bezbjednosti UN u kojem se nalaze velike svjetske sile (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) "nije uspjela da ispuni svoju suštinsku misiju, a to je održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti".

Pompeo je rekao da je ta svjetska institucija odbacila "razumnu rezoluciju o produžavanju embarga Iranu koji važi 13 godine" i time je otvorila put toj državi "koja podržava terorizam" da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez ograničenja UN.

Embargo Iranu zvanično ističe 18. oktobra.

Bonus video: