Korona ogoljela sivu zonu surogat roditeljstva

Jedna od bizarnijih posljedica zatvaranja granica ove godine je to što su biološki roditelji, bebe i surogat majke ostali mjesecima rasuti u različitim zemljama

5650 pregleda 1 komentar(a)
U jednom trenutku, u Kijevu je bilo blokirano 79 beba o kojima su se brinule medicinske sestre u jednom hotelu, Foto: Reuters
U jednom trenutku, u Kijevu je bilo blokirano 79 beba o kojima su se brinule medicinske sestre u jednom hotelu, Foto: Reuters

Suze su se slivale niz lice Jevgenije Trojan dok je avion u kojem je bila polijetao iz Sjevernog Kipra, zabačenog dijela Evrope gdje su ukrajinske agencije za surogat roditeljstvo otvorile predstavništvo.

Taj let u februaru bio je njena posljednja prilika da se vrati kući u Ukrajinu prije nego su se granice potpuno zatvorile zbog pandemije novog koronavirusa. Ali morala je da ostavi - ili kako je ona osjećala, napusti - djevojčicu koju je upravo bila rodila jednom lezbejskom paru iz Londona.

„Imala sam osjećaj da ostavljam sopstveno dijete,“ kazala je.

Jedna od bizarnijih posljedica zabrana putovanja nametnutih zbog kovida-19 je to što su biološki roditelji, bebe i surogat majke ove godine ostale mjesecima rasute, a često i ostavljene u različitim zemljama, piše „Njujork tajms“.

Ukrajina, sa svojim relativno blagim zakonima koji se odnose na reproduktivno zdravlje i mnoštvom potencijalnih majki među siromašnim stanovništvom, predstavlja čvorište ovog međunarodnog biznisa, kažu zaposleni u ovoj industriji i aktivisti koji se bore za zaštitu ženskih prava.

Međutim, ukrajinski zakon ne dozvoljava surogat materinstvo ukoliko su klijenti istopolni parovi ili ukoliko žele da biraju pol djeteta. Zato ukrajinske agencije počinju da šalju žene u druge zemlje radi oplodnje i porođaja, najčešće u, sa pravnog aspekta, sive zone poput međunarodno nepriznate, samoproglašene države na sjevernom dijelu ostrva Kipar koja uživa podršku Turske.

„Idealna destinacija za sve modele porodica,“ navodi se na sajtu agencije Surogatstvo 365 koja nudi ove usluge.

Surogat majke tamo odlaze radi implantacije embriona, onda se vraćaju u Ukrajinu gdje provedu sedam mjeseci trudnoće, da bi se ponovo vratile u Sjeverni Kipar da rode dijete.

Otkriven tajni biznis

Zabrane putovanja su ranije ove godine skrenule pažnju na heteroseksualne parove koji nisu mogli da uzmu svoju djecu iz Ukrajine. U jednom trenutku, u Kijevu je bilo blokirano 79 beba o kojima su se brinule medicinske sestre u jednom hotelu.

U susjednoj Rusiji, gdje je surogat materinstvo takođe dozvoljeno, član savjeta Kremlja za pitanja ljudskih prava kazao je za „Gardijan“ da je ostavljeno bilo čak 1.000 beba koje su rodile surogat majke. Zbog zatvaranja granica i bebe koje su rodile surogat majke iz Ukrajine ostale su zarobljene u trećim zemljama.

Ovo je veoma čest nelegalni biznis u zemljama poput Sjevernog Kipra, Transnistrije (Pridnjestrovlja), Abhazije i drugih nepriznatih državica, kazao je „Njujork tajmsu“ Sergij Antonov, advokat, specijalista za reproduktivno pravo u Ukrajini.

U turskom dijelu Kipra, majke iz Ukrajine na svijet donose bebe bez ikakvog ugovora koji reguliše surogat roditeljstvo. Umjesto toga, nakon porođaja se odriču starateljstva nad djetetom, što biološkim roditeljima dozvoljava da usvoje dijete. Ovaj pravni postupak može trajati nekoliko nedjelja.

U februaru i martu, 14 majki iz Ukrajine, u strahu od zatvaranja granica, napustile su Sjeverni Kipar prije nego što su završile proceduru predaje djece biološkim roditeljima. Bebe koje su rodile ostale su tako u pravnom limbu. Spor između agenata i majki koji je uslijedio stigao je i do ukrajinskih medija, pa je na vidjelo isplivao ovaj inače tajni biznis. Žene tvrde da su dobile lošu medicinsku uslugu i da je carski rez bio obavezan, što se može vidjeti i iz medicinske dokumentacije o postporođajnom tretmanu. Jedna od beba je preminula.

Pravite se da su vaša

„Ovi ilegalni programi su postali vidljivi samo zato što je zabrana putovanja zbog pandemije poremetila njihov biznis model,“ kazala je za „Njujork tajms“ Svitlana Burkovska, direktorka NVO „Majčinska sila“.

Burkovska procjenjuje da je prošle godine, prije zatvaranja granica, oko 3.000 žena iz Ukrajine išlo u inostranstvo radi surogat materinstva, dok je oko 30.000 njih išlo da donira jajne ćelije, što se mahom dešavalo daleko od očiju javnosti.

„To je veoma riskantno za porodilje,“ kazala je.

Surogat majka iz grupe koja se predstavila kao Jana (22) nosila je bebu gej para iz Engleske. Beba je rođena u 36. nedjelji trudnoće carskim rezom.

„Mogla sam lagano da iznesem trudnoću do kraja,“ kazala je.

Kako je koronavirus počeo da se širi u februaru, agencija za surogat roditeljstvo tražila je od majki da ostanu u Famagusti i pretvaraju se da su to njihova djeca dok se ne završe papiri, ali one su se vratile u Ukrajinu.

„Rekli su mi da kažem da je otac djeteta moj muž ako dođe policija da provjerava,“ ispričala je Julija (40) koja je došla da rodi bliznakinje jednom gej paru iz Engleske.

Julija je u kontaktu sa tim parom koji je za ovaj poduhvat platio više od 100.000 eura. Međutim, par nije mogao da preuzme djevojčice, nego su one privremeno u hraniteljskoj porodici.

Gej par iz Velike Britanije kojem je djevojčicu rodila gospođa Trojan ipak je uspio da izvuče bebu iz Sjevernog Kipra.

A gdje ti je beba?

Nisu sve Ukrajinke koje su išle u inostranstvo da pruže usluge surogat materinstva bile izložene ovakvim mučenjima.

Ljudmila Medvedčuk (40) obavila je transfer embriona u Ukrajini, a porodila se polovinom februara u Poljskoj bez problema. Za „Njujork tajms“ je kazala da je uživala u iskustvu i da planira da opet bude surogat majka.

Međutim, majke koje su se porodile u Sjevernom Kipru sada u Ukrajini imaju problema da refundiraju novac za postporođajne tretmane.

Dvije agencije koje su ugovorile porođaje krive majke što su napustile bebe i javno ih prozivaju. Objavile su im imena na internetu da bi ih zastrašile, a na društvenim mrežama ih omalovažavaju i nazivaju „stokom“. Jedna od agencija je odbila da prokomentariše situaciju za „Njujork tajms“.

Karlos Alberto Leiva Sinjes, menadžer u agenciji Surogatstvo 365, odbio je da komentariše operacije njegove kompanije i odgovorio da „Njujork tajms“ „traži povjerljive informacije“. Dva gej para koja je američki list kontaktirao preko majki su odbili da daju komentar.

A u Ukrajini, žene koje nemaju dokumenta iz kojih se vidi da su se odrekle starateljstva nad djecom strahuju da bi socijalne službe mogle da pokrenu istragu nakon što su tražile postporođajne medicinske usluge, a nemaju bebe koje su rodile.

„Bojim se da me mogu uhapsiti,“ kazala je Jana i dodala da su joj ljekari već postavljali pitanje na koje nije umjela da odgovori: „A gdje ti je beba?“

Ne treba nam još smrti

NVO „Majčinska sila“ trenutno istražuje ilegalno porodilište koje se nalazi u jednom stanu u gradu Famagusta u Sjevernom Kipru. Majke su ga opisale kao tajnu bolnicu u kojoj su medicinske sestre govorile samo turski, a ljekari nisu znali ni anamnezu pacijentkinja.

„Kad sam stigla u bolnicu, ljekar se iznenadio kad je čuo da sam ranije imala carski rez,“ ispričala je jedna od žena koja se „Njujork tajmsu“ predstavila kao Ira. Nije željela da joj se objavi prezime jer krije od porodice i prijatelja da je bila surogat majka.

Bilo je prekasno da se slijedi procedura i obavi porođaj carskim rezom.

„Anesteziolog je u improvizovanu bolnicu ušao u zimskoj jakni umjesto bolničke uniforme,“ ispričala je.

Onda se porodila. Nekoliko sati kasnije, gledala je kako joj novorođenče umire na stolu dok su se ljekari borili da spasu njen život. Imala je unutrašnje krvarenje i povraćala je.

„Očito nisu imali dovoljno osoblja,“ ispričala je Ira. „Bebu su stavili sa strane. Bila je to lijepa djevojčica i izgledala je zdravo. Nije disala, ali sam vidjela da se pokreće,“ dodala je plačući.

Nakon ovog slučaja, turski ljekari su zahtijevali da se djeca rađaju carskim rezom, a jednoj surogat majci je dozvoljen prirodni porođaj.

„Molila sam da se porodim prirodno,“ kazala je gospođa Trojan. „Obećali su mi da će mi dozvoliti, ali je iznenada ušao ljekar i kazao da će mi momentalno uraditi carski rez.“

Jedan od agenata joj je na telefon poslao poruku: „Ne treba nam još smrti.“

Bonus video: