Indija gradi najviši vijadukt na svijetu, nadmašiće Malu Rijeku

Planirani cilj za završetak projekta je mart 2022. godine

8057 pregleda 5 komentar(a)
Vijadukt na Maloj Rijeci, Foto: Boris Pejović
Vijadukt na Maloj Rijeci, Foto: Boris Pejović

Indijska željeznica gradi najviši vijadukt na rijeci Ijai u Manipuru, u nastojanju da obezbijedi povezanost sa raznim djelovima zemlje, a posebno u udaljenim predjelima sjeveroistočne Indije.

Most koji se gradi preko rijeke Ijai kod Nonei-a je inženjersko čudo, jer će najviša visina pristaništa biti 141 metar.

Kako pišu indijski mediji, nadmašiće postojeći rekord od 139 metara crnogorskog vijadukta Mala Rijeka.

Novi vijadukt će se nalaziti na brdovitom terenu sela Marangching u okrugu Nonei, oko 65 km zapadno od Imphala. Ukupni procijenjeni troškovi željezničkog mosta iznose 315,7 miliona eura, dok je planirani cilj za završetak projekta mart 2022. godine.

Prema Mint-u, most je dio novog BG-line projekta Jiribam-Tupul-Imphal (111 km).

Ukupna dužina mosta iznosiće 703 metra.

Stubovi mosta konstruisani su hidrauličnim zavrtnjima, jer je visokim stubovima potrebna posebno dizajnirana „tehnika klizanja“ da bi se osigurala efikasna i kontinuirana konstrukcija.

Visoki zvaničnik rekao je publikaciji da su čelični nosači koji se koriste u izgradnji mosta pripremljeni u radionici, prevoženi u segmentima i podignuti na mjestu po načelu lansiranja kompanije Cantilever.

Električni liftovi "koji se sami podižu" koriste se na svakom pristaništu za sigurno i brzo prenošenje ljudi i materijala do vrha ", rekao je zvaničnik željezničke pruge sjeveroistočne željeznice.

U projektu je ukupno 45 tunela. Najduži je tunel broj 12, dužine 10,280 km. Ovo će biti najduži željeznički tunel na sjeveroistoku ”, rekao je zvaničnik.

Bonus video: