Njemački ministar u Tripoliju kako bi izvršio pritisak da se završi rat u Libiji

Mas je po dolasku u Tripoli rekao da će se sastati sa zvaničnicima međunarodno priznate vlade sa kojima će razgovarati "o načinima izlaska iz ove vrlo opasne situacije" u kojoj obje strane u Libiji i njihovi međunarodni saveznici nastavljaju da naoružavaju zemlju

2342 pregleda 0 komentar(a)
Hajko Mas, Foto: Zoltan Mathe/AP
Hajko Mas, Foto: Zoltan Mathe/AP

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji je danas nenajavljeno posjetio Tripoli, rekao je da svijet ne smije da da se zavarava trenutnim "varljivim" mirom u Libiji i da treba naći način za okončanje sukoba.

Mas je po dolasku u Tripoli rekao da će se sastati sa zvaničnicima međunarodno priznate vlade sa kojima će razgovarati "o načinima izlaska iz ove vrlo opasne situacije" u kojoj obje strane u Libiji i njihovi međunarodni saveznici nastavljaju da naoružavaju zemlju.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate na zapadu zemlje.

Vladu u Tripoliju podržavaju Turska, Katar i Italija, pobunjeničku na istoku koju predvodi Halifa Haftar ima podršku Rusije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njemačka pokušava da djeluje kao posrednik, a u januaru je u Berlinu održan samit o Libiji, kojem su prisustvovali Haftar i njegov protivnik, predsjednik Vlade nacionalne sloge Fajez Saradž. Obje strane su se složile da poštuju embargo na oružje i pristali na primirje, ali sporazum je više puta prekršen.

Ranije ovog mjeseca, Sjedinjene Države su saopštile da je Vašington "duboko uznemiren zbog eskalacije sukoba u Libiji" i "da se snažno protivi stranom vojnom miješanju".

Dok je Mas bio u Tripoliju u isto vrijeme je i turski ministar obrane Hulusi Akar bio u Libiji kako bi "pratio aktivnosti" koje se sprovode u skladu s sporazumom postignutim između Turske i vlade u Tripoliju, javila je turska državna agencija Anadolija ali nije navela nikakve konkretne detalje.

Zvaničnik vlade u Tripoliju rekao je da je da je i katarski ministar obrane Halid bin Mohamed al Atijah stigao u posjetu Libiji.

Mas se ni sa jednim od njih nije sreo.

Bonus video: