Uhapšen šef libanske carine zbog eksplozije u Bejrutu

Istraga je usredsređena na utvrđivanje zašto je skoro 3.000 tona eksplozivnog amonijum nitrata bilo uskladišteno u gradskoj luci

2941 pregleda 0 komentar(a)
U eksploziji stradalo najmanje 180 ljudi, Foto: Beta/AP
U eksploziji stradalo najmanje 180 ljudi, Foto: Beta/AP

Šef uprave carina Libana Badri Daher zvanično je danas uhapšen pošto je bio ispitivan o razornoj eksploziji u Bejrutu koja se dogodila 4. avgusta, javila je državna Nacionalna novinska agencija (NNA).

Istraga je usredsređena na utvrđivanje zašto je skoro 3.000 tona eksplozivnog amonijum nitrata bilo uskladišteno u gradskoj luci.

Detoniranje tih zaliha izazvalo je eksploziju koja je potresla čitav glavni grad Libana, ubivši najmanje 180 i povrijedivši oko 6.000 ljudi.

Tridesetak osoba se još vodi kao nestalo posle te eksplozije, najrazornije u istoriji Libana, koja je pričinila štetu procijenjenu na 10 do 15 milijardi dolara.

U međuvremenu su se pojavili dokumenti koji su pokazali da su libanski zvaničnici znali za 2.750 tona amonijum nitrata godinama uskladištenog luci i za opasnost koju predstavlja.

Sudija Fadi Savan je četiri i po sata ispitivao šefa carine Badri Dahera, pritvorenog poslije eksplozije, u prisustvu dva njegova advokata, prije nego što je izdao naredbu za hapšenje, navela je agencija.

Daher će ostati u pritvoru dok se istraga nastavlja.

Agencija je navela da je sudija poslije ispitivanja Dahera otišao na poprište eksplozije da vidi štetu i kasnije se vratio da ispituje Hasana Korajtema koji je bio najviši lučki zvaničnik do dana eksplozije.

Predsjednik Libana Mišel Aun izjavio je da je istraga eksplozije vrlo složena i da se neće brzo završiti.

On je objasnio da je istraga podijeljena na tri dijela i da prvi ima za cilj da ispita okolnosti vezane za tovar, drugi da se utvrdi odakle je i ko ga je utovario, a treći ko je bio odgovoran da se osigura i ko se time bavio.

Aun je naveo da francuski i istražitelji FBI pomažu jer, kako je rekao, imaju više sposobnosti od Libanaca da otkriju detalje zbog čega je brod sa visoko eksplozivnim materijalom stigao, šta je bio izvor i ko ga posjeduje.

Gnjev javnosti prema vladajućoj eliti zbog korupcije i lošeg upravljanja porastao je poslije eksplozije i Vlada Libana koju podržava ekstremistički Hezbolah i njegovi saveznici je podnijela ostavku 10. avgusta i sada ima status prelazne.

U međuvremenu nema zvaničnih konsultacija o tome ko bi mogao da zamijeni Hasana Diaba na mestu premijera niti se pojavio mogući kandidat.