Grumpy Cat: Najpoznatiji mačak dobio spor na sudu zbog ilegalnog korišćenja fotografije

Mačak Tardar postao je poznat 2012. godine nakon što su se njegove fotografije pojavile na društvenim mrežama i postale viralne
135 pregleda 2 komentar(a)
grumpy cat, Foto: Facebook/Tardar Sauce
grumpy cat, Foto: Facebook/Tardar Sauce
Ažurirano: 27.01.2018. 10:02h

Najslavnija mrgud mačka Grumpy Cat, pravog imena Tardar Sauce, dobiće 710.000 američkih dolara zbog ilegalnog korištenja njegove fotografije u promotivne svrhe.

Federalni sud Kalifornije donio je presudu u korist kompanije Grumpy Cat Limited, a protiv kompanije za proizvodnju kafe Grenade jer je prodavala proizvode s fotografijom mačka iako je imala dozvolu samo za prodaju pića pod nazivom "Grumppuccino". Mačak Tardar postao je poznat 2012. godine nakon što su se njegove fotografije pojavile na društvenim mrežama i postale viralne. Prvu je objavio brat mačkovog vlasnika na Redditu Tabatha Bundesen i mačak je postao hit dobivši brojne animacije. U 2013. godini mačak je dobio prvi ugovor vrijedan 150.000 dolara da bude zaštitno lice ledene kafe Grenade Beveragea. Ali je kompanija prekršila ugovor i počela prodavati majice i drugu vrstu kafe s njegovim likom i imenom. Mačak Tradar se pojavio samo jednom na sudu u januaru, ali nije prisustvovao presudi. Mačak je rođen 4. aprila 2012. godine. Postao je poznat upravo po svojoj jedinstvenoj i neobičnoj facijalnoj ekspresiji koja je posljedica mačje zakržljalosti. Uslijed tog poremećaja ovaj mačak stalno izgleda mrzovoljno i čangrizavo, a njegov je lik bio inspiracija za internet senzaciju koja je ovu mačku učinila simbolom mrzovoljnosti.

Bonus video: