Keita je osvojio drugi predsjednički mandat na izborima 2018.

Vojni udar u Maliju, uhapšeni predsjednik i premijer

U zemlji vlada nezadovoljstvo zbog korupcije, lošeg vođenja ekonomije i pogoršanja bezbjednosne situacije

7300 pregleda 87 reakcija 0 komentar(a)
Mali, Foto: Mali
Mali, Foto: Mali

Pobunjeni vojnici uhapsili su u prijestonici Bamaku predsjednika i premijera Malija, rekao je za agenciju Frans pres jedan od vođa pobune, prenosi N1.

Predsjednik Ibrahim Bubakar Keita i premijer Bubu Sise "su pod našom kontrolom", rekao je vojnik za francusku agenciju, želeći da ostane neimenovan. On je dodao da predsjednik i premijer na putu za Kati, vojnu bazu u pregrađu Bamakoa u kojem je počela pobuna.

Agencija Rojters javlja da su dva bezbjednosna izvora potvrdila da je uhapšen predsjednik, ali dodaje da njegovog portparola nije mogao da dobije za komentar.

Vlada je prije toga zatražila od pobunjenih vojnika da "spuste oružje", obećavši da je spremna da s pobunjenicima uđe u "bratski dijalog kako bi se riješili nesporazumi".

Pobuna "pokazuje određenu količinu frustracije koja možda ima legitimne razloge", rekao je ranije u saopštenju premijer Malija. Bila je to prva reakcija na pobunu koja potresa glavni grad od utorka ujutru.

Bivša kolonijalna sila Francuska osudila je pobunu koja je izbila unutar ključne vojne baze, 15 kilometara od glavnog grada. Predsjednik Emanuel Makron razgovarao je o krizi koja je izbila u Maliju s predsjednicima Nigerije, Obale Slonovače i Senegala i pružio "punu podršku naporima medijacije zemalja zapadne Afrike".

Keita je osvojio drugi predsednički mandat na izborima 2018.

U zemlji vlada nezadovoljstvo zbog korupcije, lošeg vođenja ekonomije i pogoršanja bezbjednosne situacije.

Još nije jasno koliko vojnika je učestvovalo u pobuni.

Preporučujemo za Vas