Bajden i formalno postao predsjednički kandidat: Najveća čast u životu

Bajdenova supruga Džil je u vrlo ličnom obraćanju ponudila uvid kako je pomogla Bajdenu da zacijeli ranu nakon što su mu prva supruga i kćerka poginule u saobraćajnoj nesreći

4907 pregleda 4 komentar(a)
Džil i Džo Bajden, Foto: AP Photo
Džil i Džo Bajden, Foto: AP Photo

Američka Demokratska stranka drugog je dana svoje nacionalne konvencije i formalno nominovala Džoa Bajdena (77) za svog kandidata koji će se suprotstaviti aktuelnom predsjedniku Donaldu Trampu na predsjedničkim izborima koji će se održati 3. novembra.

Nakon što je Bajden i zvanično nominovan, on je putem Tvitera poslao poruku kako ova nominacija najveća čast u životu, dok je glavna govornica dana bila njegova supruga Džil. Ona je u vrlo ličnom obraćanju ponudila uvid kako je pomogla Bajdenu da zacijeli ranu nakon što su mu prva supruga i kćerka poginule u saobraćajnoj nesreći.

"Nisam mogla ni zamisliti da ću se sa 26 godina pitati: 'Kako popraviti slomljenu porodicu?' A odgovor je isti kao i za slomljenu naciju: 'Ljubavlju i razumijevanjem.' Ako povjerimo naciju Džou, on će za vašu porodicu učiniti ono što je učinio i za našu: okupio nas je i učinio našu zajednicu cijelom", naglasila je Džil Bajden.

Osim nje, delegatima su se u utorak obratili i bivši predsjednici Bil Klinton i Džimi Karter, prenosi Hina.

"U vremenima poput ovih Ovalni kabinet bi trebalo da bude komandni centar. Umjesto toga, on je sada središte oluje. Tamo jedino vlada haos, a jedina stvar koja se ne mijenja je predsjednikova odlučnost da negira odgovornost i prebaci krivicu na nekog drugog", naglasio je Klinton u svom unaprijed snimljenom obraćanju delegatima.

U srijedu, trećeg dana konvencije, glavni govornici biće Bajdenova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Haris i još jedan bivši predsjednik Barak Obama.

Bonus video: