„Si je od Kine napravio neprijatelja svijeta“

Britanski list ističe da su ovakvi komentari od strane nekoga ko je nekada bio sastavni dio establišmenta - nekoliko kineskih lidera poput Mao Cedunga, Hua Đintaoa, kao i Sija bili su na čelu Centralne partijske škole - praktično nezabilježeni i potencijalno opasni za kinesko rukovodstvo. Kineski intelektualci su i ranije kritikovali Sija, ali je izuzetno rijetko da na takav način istupa ovako uticajna osoba u partiji

3558 pregleda 3 komentar(a)
Cao optužuje Sija da nije na vrijeme reagovao i da je odgovoran za širenje epidemije kovida-19, Foto: REUTERS
Cao optužuje Sija da nije na vrijeme reagovao i da je odgovoran za širenje epidemije kovida-19, Foto: REUTERS

Bivša profesorica u elitnoj kineskoj Centralnoj partijskoj školi u do sada nezabilježenom potezu od strane visokog zvaničnika kritikovala je lidera Sija Đinpinga optužujući ga da je „ubio zemlju“ i tvrdi da mnogi žele da napuste vladajuću Kinesku komunističku partiju.

Cai Sia, ugledna profesorica koja je predavala u školi za vodeće zvaničnike, isključena je iz partije u ponedjeljak nakon što su u junu na internetu procurjele njene izjave u kojima kritikuje Sija. Škola je objavila da je profesorica, koja predaje od 1992. godne, iznijela komentare koji su „naškodili reputaciji zemlje“. U prvom intervjuu za medije na engleskom jeziku nakon isključenja iz partije Cai je za „Gardijan“ kazala da je srećna što je isključena.

„Pod Sijevim režimom, Kineska komunistička partija nije snaga napretka za Kinu. Zapravo, ona je prepreka za napredak Kine“, kazala je Cai za „Gardijan“. Profesorica je kazala da ona nije jedina koja je je željela da napustiju partiju i da bi to rado učinili mnogi. „Namjeravala sam da napustim partiju prije nekoliko godina kada više nije bilo prostora za priču i kada je moj glas potpuno blokiran“.

Britanski list ističe da su ovakvi komentari od strane nekoga ko je nekada bio sastavni dio establišmenta - nekoliko kineskih lidera poput Mao Cedunga, Hua Đintaoa, kao i Sija bili su na čelu Centralne partijske škole - praktično nezabilježeni i potencijalno opasni za kinesko rukovodstvo. Kineski intelektualci su i ranije kritikovali Sija, ali je izuzetno rijetko da na takav način istupa ovako uticajna osoba u partiji.

Cai, koja Sija Đinpinga optužuje da je od Kine napravio „neprijatelja“ svijeta tvrdi da unutar Komunističke partije postoji značajna opozicija, ali da se rijetki usuđuju da javno progovore u strahu od političke odmazde u vidu unutrašnjih partijskih disciplinskih mjera i optužbi za korupciju.

Proferorica, koja se ne nalazi u Kini, tvrdi da su Sijeva „neograničena moć“ i kontrola svih procesa donošenja odluke dovele do neizbježnih propusta uključujući i greške u suzbijanju epidemije kovida-19.

Ona tvrdi da je Si već 7. januara znao kakva je situacija i da to nije objavio niti mobilisao resurse, zbog čega treba da snosi odgovornost.

„On je od svijeta napravio neprijatelja. Kod kuće odlučuje o svim velikim temama. Drugim riječima, bilo da je riječ o domaćim ili inostranim pitanjima, veoma ga je teško ograničiti”, kazala je Cai za britanski list.

Ona smatra da je nezadovoljstvo unutar partije rasprostranjeno, naročito među njenom generacijom, kao i među zvaničnicima koji su došli za vrijeme kineske reformske ere pod Dengom Šijaopingom, i kasnije kada se Kina u potpunosti integrsala nakon ulaska u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2001.

Bonus video: