salim ajaš osuđen zbog ubistva premijera

Presuda razočarala protivnike Hezbolaha

Sudije su oslobodile ostalu dvojicu pripadnika grupe i navele da nije utvrđena povezanost rukovodstva Hezbolaha sa ubistvom. Presuda je dočekana sa iznenađenjem u Bejrutu gdje su pristalice Hezbolaha očekivale da sva trojica optuženih budu osuđena

2298 pregleda 2 komentar(a)
Rafik al Hariri je ubijen 2005. godine, Foto: REUTERS
Rafik al Hariri je ubijen 2005. godine, Foto: REUTERS

Visoki član libanske militantne grupe Hezbolah, Salim Ajaš, osuđen je juče zbog ubistva bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine, nakon petogodišnjeg međunarodnog suđenja u Hagu.

Sudije su oslobodile ostalu dvojicu pripadnika grupe i navele da nije utvrđena povezanost rukovodstva Hezbolaha sa ubistvom. Presuda je dočekana sa iznenađenjem u Bejrutu gdje su pristalice Hezbolaha očekivale da sva trojica optuženih budu osuđena.

Protivnici grupe su kazali da je presuda „ogromno razočaranje“ i tvrde da specijalni tribunal UN za Liban nije uspio da pronikne u zavjeru koja je, do katastrofalne eksplozije 4. avgusta, bila događaj koji je najviše uzdrmao Liban od kako je moderna država osnovana 1943.

Haos i vakuum koji su uslijedili nakon Haririjeve smrti otvorili su put za narednih 15 godina previranja, tokom kojih je država posrnula pod teretom političke korupcije, hegemonije i klijentelizma.

Saad al Hariri, sin ubijenog premijera, kazao je da se neće smiriti dok pravda ne bude zadovoljena. „Neka niko ne očekuje od nas da se žrtvujemo. Žrtvovali smo ono što nam je najdraže... Sada Hezbolah treba da se žrtvuje“, kazao je on.

Preporučujemo za Vas