RAZMJENA VATRE

Eskalaciija nasilja: 12 raketa ispaljeno iz Gaze, Izrael gađao pozicije Hamasa

Izvještaja o žrtvama nema, ali je policija je rekla da su zgrade i vozila u Izraelu oštećeni

4392 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vazdušni napad na Gazu, Foto: Reuters
Izraelski vazdušni napad na Gazu, Foto: Reuters

Palestinski ekstremisti ispalili su protekle noći 12 raketa iz pojasa Gaze, od kojih je devet presretnuto i Izrael je odgovorio vazdušnim udarima u tri navrata na pozicije ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorjom, saopštila je jutros izraelska vojska.

Bila je to najozbiljnija razmjena vatre na granici Gaze poslije više mjeseci.

Izvještaja o žrtvama nema, ali je policija je rekla da su zgrade i vozila u Izraelu oštećeni.

Tokom proteklih nedjelja organizacije povezane sa Hamasom puštale su balone sa zapaljivim materijalom preko granice u Izrael, izazivajući požare u nastojanju da izvrše pritisak kako bi jevrejska država ublažila blokadu uvedenu prema pojasu Gaze još 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli vlast od umjerenijeg rivalskog Fataha.

Raketiranje međutim označava veliku eskalaciju nasilja.

Izrael i Hamas su tri puta ratovili i više puta su izbijali manji sukobi u proteklih 13 godina.

Ni jedna strana ne želi novi rat, kako se vjeruje, ali žrtve mogu da izazovu veći sukob.

Izrael je nedavno zatvorio glavni granični prelaz za prevoz roba prema pojasu Gaze i jedina električna centrala na toj teritoriji je prestala da radi zbog nedostatka goriva te oko dva miliona stanovnika Gaze sada ima struju samo četiri sata na dan.

Egipatski posrednici bili su u Gazi ove nedjelje u pokušaju da izdejstvuju nezvanično primirje ali su otišli, a nisu objavili nikakav napredak.

Izrael je dozvolio zemlji Zaliva, Kataru, da daje stotine miliona dolara za pomoć pojasu Gaze u posljednjim godinama kako bi se spriječila propast ekonomije i očuvalo zatišje.

Najnovija razmjena vatre počela je kasno u četvrtak kada su ekstremisti ispalili dvije rakete koje su pale pored bezbjednosne ograde.

Nekoliko sati kasnije ispaljene su tri rakete koje je presrela izraelska protivraketna odbrana.

Uslijedilo je rano jutros ispaljivanje sedam raketa od kojih je šest presretnuto.

Izraelska vojska je rekla da je u udarima iz vazduha gađala vojnu infrastrukturu Hamasa uključujući postrojenje za proizvodnju municije raketa.