Tramp: Ameriku ću uvijek stavljati na prvo mjesto, kada SAD rastu, raste i svijet

Tramp je rekao i da je spreman da pregovara o trgovinskim sporazumima pojedinačno ili grupno sa zemljama koje su ostale Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu (TTP) iz kojeg je on izveo SAD kad je postao predsjednik
87 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2018. 15:07h

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas u Davosu da američki ekonomski rast donosi korist i ostatku svijeta, ali je naglasio da će njegov prioritet ostati zaštita američkih interesa.

On je političkoj i privrednoj eliti okupljenoj na Svjetskom ekonomskom forumu kazao da ja "Amerika pravo mjesto za biznis" i dodao da je do ekonomskog rasta u SAD došlo zbog njegove politike "Prvo Amerika", prenosi Asošiejted pres.

"Kao predsjednik SAD uvijek ću Ameriku stavljati na prvo mjesto kao što bi i lideri drugih zemalja trebalo da učine sa svojim zemljama", naveo je Tramp.

Rekao je da njegov rad počinje da daje rezultate i naveo da je u SAD od njegovog stupanja na dužnost u januaru 2017. godine otvoreno 2,4 miliona novih radnih mjesta.

On je u Davosu pokušao da balansira između svojih nacionalističkih stavova i globalističkog načina razmišljanja, karakterističnog za elitu u Davosu, navodeći da njegov ekonomski protekcionizam "ne znači usamljenu Ameriku".

"Kada SAD rastu, raste i svijet. Američki prosperitet je stvorio nebrojena radna mjesta širom sveta, a težnja izvrsnosti, kreativnosti i inovacijama u SAD dovela je do važnih otkrića koja su ljudima cijelog svijeta pomogla da žive prosperitetnije i zdravije", rekao je Tramp.

Tramp je rekao i da je spreman da pregovara o trgovinskim sporazumima pojedinačno ili grupno sa zemljama koje su ostale Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu (TTP) iz kojeg je on izveo SAD kad je postao predsjednik.

Ponovio je da trgovina mora da bude poštena i recipročna i da nefer trgovina "podriva sve".

Tramp je dodao da je spreman da pregovara o obostrano korisnim bilateralnim trgovinskim sporazumima sa svim zemljama, uključujući i one iz TTP.

Pregovaraće, kako je rekao, "ako je to u interesu svih" strana.

Tramp je prvi predsjednik SAD koji učestvuje na Forumu u Davosu poslije Bila Klintona 2000. godine.

Bonus video: