Lakovjerni donatori zavedeni pričom o Kolfejdžovoj „svetosti“, Foto: Rojters

Patriotizam paravan za pranje novca?

Odlikovani veteran u centru optužbi za prevaru u vezi sa prikupljanjem donacija za izgradnju Trampovog zida

40302 pregleda 22 reakcija 6 komentar(a)
Lakovjerni donatori zavedeni pričom o Kolfejdžovoj „svetosti“, Foto: Rojters
Lakovjerni donatori zavedeni pričom o Kolfejdžovoj „svetosti“, Foto: Rojters

Brajan Kolfejdž izgubio je obje noge i desnu ruku u jednom raketnom napadu u Iraku 2004. Odlikovan je ordenom „Purpurno srce“ i postao poznat kao jedan od najteže ranjenih veterana američke vojske koji je preživio rat.

Upravo mu je reputacija ratnog heroja - koju su naročito isticali konzervativni mediji - pomogla da skupi 27 miliona dolara za „Zid“ na južnoj granici SAD koji je obećao Donald Tramp kao jednu od centralnih tema kampanje za predsjedničke izbore 2016.

Danas je Kolfejdž jedan od četiri lica, uključujući bivšeg savjetnika američkog predsjednika Stiva Benona, obuhvaćena saveznom optužnicom koja ih tereti da su navodno zloupotrebili stotine hiljada dolara i tajno ih koristili za sopstvene potrebe. Optužnica je objavljena u četvrtak u Njujorku.

Prošle godine, Kolfejdž je kazao Rojtersu da njegova inicijativa za zid potiče od želje da se ojača američka bezbjednost usljed navale imigranata iz Meksika. „Građani naše zemlje, naša je dužnost da uradimo ispravnu stvar“, kazao je ovaj bivši pripadnik vazduhoplovnih snaga.

U to vrijeme, Kolfejdž (38) je ispričao da je njegov tim tijesno sarađivao sa Bijelom kućom. Prema njegovim riječima, Trampov saradnik Kris Kobak - bivši državni sekretar Kanzasa i advokat Kolfejdžove organizacije - redovno je izvještavao predsjednika o učinjenom.

Kolfejdž u maju na predstavljanju završene sekcije zida
Kolfejdž u maju na predstavljanju završene sekcije zidafoto: Rojters

Zavedeni svetošću

Kolfejdž je dao naizgled patriotsko obećanje da neće „uzeti ni penija“ od poduhvata zvanog zid. Međutim, tužioci iz Njujorka u optužnici navode da je to obećanje zapravo maska za šemu pranja novca koja je apelovala na lakovjerne donatore pričom o Kolfejdžovoj „svetosti“.

„Neki od tih donatora pisali su direktno Kolfejdžu navodeći da nemaju mnogo novca i da su sumnjičavi prema onlajn prikupljanju sredstava, ali da daju onoliko koliko mogu jer imaju povjerenja da će Kolfejdž održati svoju riječ“, navodi se u optužnici.

Ni Kolfejdž, ni Kobak nisu odgovarali na pozive i poruke u kojima im je Rojters tražio komentar. Kolfejdžov advokat takođe je odbio da komentariše, navodeći da još prikuplja informacije u vezi sa optužbama.

Kad je izlazio iz suda na Menhetnu u četvrtak, gdje se izjasnio da nije kriv, Benon je novinarima kazao da je optužnica „fijasko“ i da ima za cilj da osujeti projekat izgradnje zida. Druga dvojica optuženih, Endrju Badolato i Timoti Šea, pušteni su uz kauciju. Ni oni nisu odgovarali na pozive i poruke za komentar.

Tramp je novinarima u četvrtak rekao da „mu se nije svidjelo“ to što je pročitao o projektu zida i da se distancira od optuženih. Portparol Bijele kuće kazao je Rojtersu da nema šta da doda na predsjednikov komentar.

Zid nije prvi - a ni posljednji - primjer da je Kolfejdž koristio svoj vojni dosije kao marketinško sredstvo i bio suočen s kontroverzama.

Nakon povratka iz Iraka se uključio u desničarsku politiku i pomagao u pokretanju konzervativnih portala. Njegove objave na društvenim mrežama - uključujući i neistinite tvrdnje da je izvod iz matične knjige rođenih predsjednika Baraka Obame lažan - dovele su do toga da mu Fejsbuk 2018. banuje nalog.

Gostujući jednoj emisiji na Foks njuzu, Kolfejdž se žalio da ga Fejsbuk ne tretira kako treba. „Žrtvovao sam svoja tri uda sa sve vas, za vašu slobodu, za slobodu vaših porodica“, kazao je. Takođe je promovisao kampanju GoFundMe u kojoj je prikupljeno 600.000 dolara za Bret Kavano tokom njene kontroverzne nominacije za Vrhovni sud.

Smjernice pravosudne etike zabranjuju prihvatanje takvih donacija, pa na kraju novac nije poslat Kavano. Grupa je saopštila da će sredstva biti upućena Rimokatoličkoj arhidiocezi u Vašingtonu, a neki su povukli svoje donacije. Krajem 2018, arhidioceza je saopštila da su dobili samo nešto više od 320.000 dolara.

Ešli Kolfejdž se na Instagramu predstavlja kao model
Ešli Kolfejdž se na Instagramu predstavlja kao modelfoto: Rojters

Sedam cifara

Prema podacima sa njegovog sajta, Kolfejdž je rođen u Detroitu, a odrastao na Havajima. U Iraku je zamalo stradao u raketnom napadu koji se dogodio 11. septembra 2004. Preselio se u Arizonu i oženio se sa Ešli Kolfejdž koja se na Instagramu predstavlja kao model.

U početku su Kolfejdža slavili članovi obiju partija. Prisustvovao je govoru o stanju nacije predsjednika Baraka Obame 2012. kao gost Gabrijel Gifords, tadašnje predstavnice u Kongresu iz redova Demokrata.

U razgovoru za Rojters 2019. kazao je da je zaradio „sedmocifrenu sumu“ tako što je otvarao popularne konzervativne vebsajtove poput Fridom dejli, profitirao na reklamama i onda te sajtove prodavao. Rojters Kolfejdžove tvrdnje o primanjima nije mogao da potvrdi iz vjerodostojnih izvora.

U decembru 2018, Kolfejdž je pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava na platformi GoFundMe pod nazivom „Mi, narod, gradimo zid“ (We the People Build the Wall) i obećao da će sav novac predati saveznoj vladi. Apel je odmah privukao mnoge donacije, što je dodatno podstakla medijska podrška Foks njuza i drugih kuća.

Fejsbuk je uklonio nekoliko stranica povezanih sa kampanjom zbog kršenja pravila ove društvene mreže u vezi sa pogrešnim predstavljanjem, kazala je portparolka Fejsbuka. U junu 2019. Kolfejdž je kazao Rojtersu da on nema veze sa postovima na Fejsbuku.

U januaru 2019, Kolfejdž je objavio da njegov tim sredstva neće donirati vladi, nego će novac iskoristiti da angažuju privatne firme kao podizvođače da sagrade zid. Inicijativu je preimenovao u „Mi gradimo zid“ (We Build the Wall) i osnovao neprofitnu organizaciju pod tim nazivom. Donatorima platforme GoFundMe data je opcija da im se refundira novac ili da ga prebace novoj grupi.

U novoj kampanji, Kolfejdž, Benon i drugi učesnici, opet su obećali da neće zadržati ništa od prikupljenog novca. U januaru 2019, Kolfejdž je na Tviteru napisao: „Obećao sam da nikad ni peni neću uzeti... 100% znači 100%, zar ne?“

U drugom tvitu, tražio je od onih koji su dali donacije za zid da kupuju od njegovog preduzeća „Militari grejd kofi“ kako bi mu pomogli da plati račune. U martu, Kolfejdž je Rojtersu rekao da je počeo da prihvata 10.000 dolara mjesečno kao platu od organizacije za izgradnju zida, dodajući da je ta suma skromna u poređenju sa zaradama koje isplaćuju druge neprofitne organizacije tog obima.

Prema optužnici, on je zapravo primio jednokratnu isplatu od 100.000 dolara u februaru 2019, plus 20.000 dolara mjesečno preko Benonove neprofitne organizacije i korporacija koje su navodno radile na projektu zida.

Kolfejdž je novac trošio na renoviranje kuće, estetsku hirurgiju, nakit, „land rovera“ (godište 2018) i uplate za ribarski brodić „Varfajter“, navodi se u optužnici.

GoFundMe je u petak saopštio da banovala Kolfejdža sa platforme nakon optužbi za prevaru.

Prilično razočaravajuće

Neki od donatora inicijativi „Mi gradimo zid“ suzdržali su se od komentara na optužbe protiv Kolfejdža.

Rej Narnberger, menadžer jedne pilane na Long Ajlendu (Njujork), kazao je Rojtersu da su oni, ukoliko su navodi istiniti, „prilično razočarani“. Međutim, dodao je da ne bi bio iznenađen da su optužbe lažne, jer tužilac sa Menhetna „uzima na zub sve i svakoga ko ima veze sa predsjednikom Trampom“.

Konačno, Kolfejdžova grupa je finansirala izgradnju dvije sekcije zida, dužine 1,5 odnosno 3,5 kilometara.

Trampu se nije svidjelo to što je pročitao o projektu zida i da se distancira od optuženih
Trampu se nije svidjelo to što je pročitao o projektu zida i da se distancira od optuženihfoto: Rojters

Projekat je pohvalio predsjednikov sin Donald Tramp Junior, koji mu je u julu 2019. na simpozijumu o imigraciji odao priznanje što je „pokazao šta zapravo kapitalizam znači“. Video snimak sa simpozijuma je objavljen na sajtu organizacije „Mi gradimo zid“.

Amanda Miler, portparolka Donalda Trampa Juniora, navela je u saopštenju da predsjednikov sin, osim tog događaja, nije imao veze sa grupom.

„Ako su on i ostali bili prevareni, grupa zaslužuje da odgovara za svoje postupke“, navela je.

Prevarena i djeca od 8 godina

Amerikanci širom zemlje sipali su novac u projekat izgradnje zida, uključujući i Bentona Stivensa, osmogodišnjaka iz Teksasa, koji je početkom 2019. postavio štand za prodaju čokolade i otvorio sajt na kojem je prikupljao sredstva. Kako su njegovi roditelji ispričali, Stivens je donirao oko 28.000 dolara za Kolfejdžovu stvar i pomogao mu da presiječe vrpcu po uspješnom okončanju jedne sekcije zida.

Dženifer Stivens, Bentonova majka, u razgovoru za Rojters kazala je da je Kolfejdžov poduhvat izgledao „prilično legitimno“ i da bi je iznenadilo ukoliko se ispostavi da su optužbe protiv Kolfejdža istinite. „Naravno, Benton ne zna ništa o ovome i vjerovatno nećemo dozvoliti da sazna za najnovije vijesti, jer ne želim da misli da je njegov trud... znate, on ma samo 8 godina“, kazala je.

Preprodaja maski

U martu, kada je pandemija kovida-19 izazvala nedostatak medicinske i zaštitne opreme širom svijeta, Kolfejdž je Rojtersu kazao da je pokrenuo biznis pod nazivom „Amerika frst medikal” u okviru kojeg je pronalazio i prodavao deficitarne maske i testove američkoj vladi i bolnicama. Kazao je da mu je cilj da spriječi naduvavanje cijena i prevare. Cijene maski koje je prodavao bile su visoke, ali on je tvrdio da su niže nego kod ostalih prodavaca i da uzima samo skromnu proviziju.

„Naša jedina misija u cijeloj ovoj stvari je snabdijevanje građana SAD opremom koja im je potrebna“, kazao je tada, lamentirajući što savezna vlada nije odgovorila na njegovu ponudu za maske, čak i na Instagramu.

Bonus video: