Soroš se okomio na Gugl i Fejsbuk: "To ne bi smislili ni Orvel i Haksli"

"Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani", rekao je on dok su divovi interneta tamo poslali armadu predstavnika
63 pregleda 5 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2018. 10:00h

Američki multimilijarder Džordž Soroš napao je u četvrtak u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, sve i svakoga: Trampovu vladu, društvene mreže, bitkoin.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, za kojeg smatra da je "opasnost po svijet", piše Hina.

Spomenuo je takođe i Rusiju Vladimira Putina, "mafijašku državu", u dvorani za prijeme luksuznog hotela u švajcarskom skijalištu.

Pred prisutnima, Soroš je napao i divove interneta Fejsbuk i Gugl.

Opisao ih je kao "stalno sve moćnije monopoliste" koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s "autoritarnim režimima" radi stvaranja "totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Haksli ili Orvel u svojim romanima "Vrli novi svijet" i "1984.".

"Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani", rekao je on dok su divovi interneta tamo poslali armadu predstavnika.

Na pitanje o bitkoinu rekao je "to nije valuta" komentirajući da je njen čest rast "tipičan mjehur od sapuna". Ne vjeruje, međutim, u "strmoglavi pad" bitkoina, prije u postepeni.

Bonus video: