Putin spreman da u Bjelorusiju pošalje policiju i pomogne Lukašenku

"Naravno da imamo neke obveze prema Bjelorusiji i Lukašenko je postavio pitanje hoćemo li pružiti potrebnu pomoć", rekao je Putin

2459 pregleda 1 komentar(a)
Putin i Lukašenko, Foto: Mikhail Klimentyev/AP
Putin i Lukašenko, Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli, piše Interfax a prenosi Hina.

Putin je rekao da Rusija za sada ne vidi potrebu da pošalje svoje snage u Bjelorusiju zbog političke krize koja je nastala nakon predsjedničkih izbora 9. avgusta. Moskva smatra da se situacija vraća u normalu, prenijela je RIA.

Bivša sovjetska republika utonula je u haos nakon izbora za koje opozicija tvrdi da su namješteni kako bi Lukašenko i dalje ostao na vlasti, nakon punih 26 godina.

Snage sigurnosti pretukle su demonstrante na ulici i pritvorile hiljade ljudi ne bi li ugušile masovne proteste i štrajkove. Lukašenko negira da je namjestio izbore.

"Naravno da imamo neke obveze prema Bjelorusiji i Lukašenko je postavio pitanje hoćemo li pružiti potrebnu pomoć", rekao je Putin.

"Rekao sam mu da će Rusija ispuniti sve svoje obveze. Aleksandar Grigorivič (Lukašenko) zatražio mi je da osnujem rezervne policijske snage i to sam učinio. Ali dogovorili smo se da će ih se koristiti samo ako situacija izmakne kontroli."

Bonus video: