tramp i pens stali protiv demonstranata

Pens: Građani neće biti bezbjedni u Americi Džoa Bajdena

Pens obećao da će "Tramp stojati uz policiju i da joj nikada neće ukinuti budžet"

1488 pregleda 2 komentar(a)
Majk Pens, Foto: AP
Majk Pens, Foto: AP

Potpredsjednik Sjedinjenih američkih država Majk Pens rekao je da "građani neće biti bezbjedni u Americi Džoa Bajdena" i optužio tog predsjedničkog kandidata opozicione, Demokratskse stranke, da želi da smanji budžet policiji.

"Džo Bajden kaže da je Amerika sistemski rasistička, da policija ne tretira jednako manjine. Kada su ga pitali da li bi podržao smanjenje budžeta policiji, odgovorio je potvrdno", kazao je Pens u govoru vladajućim Republikancima tokom njihove konvencije dok se protesti i neredi zbog rasne podjele šire, prenosi Glas Amerike.

Pens se konvenciji obratio iz Fort Mekhenrija, u Baltimoru, gdje su se 1814. američke trupe odbranile od napada Britanaca, što je inspirisalo i pisanje američke himne.

"Istina je da nećete biti bezbjedni u Americi Džoa Bajdena", rekao je potpredsjednik SAD.

Predsjednik SAD Donald Tramp i njegove pristalice su optužili Bajdena da podržava pozive grupa "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) i drugih da se ukine finansiranje policije, što je Bajden negirao.

Pens je formalno prihvatio nominaciju za svoj drugi poptredsjednički mandat ako Tramp pobijedi na izborima 3. novembra.

Pred suprugom Karen i oko 130 prisutnih dok je govorio, Pens je obećao da će "Tramp stojati uz policiju i da joj nikada neće ukinuti budžet".

Dok je Repulikanska nacionalna konvencija u toku, u gradu Kenoši, u Viskonsinu, policijac je pri hapšenju s nekoliko metaka ranio Afroamerikanca, što je izazvalo proteste i nerede. Džejkob Blejk je pogođen u leđa i njegovi roditelji kažu da će vjerovatno ostati paralizovan.

Na ulicama Kenoše paljeni su automobili i zgrade, a dvoje ljudi je ubio jedan 17-godišnjak koji je uhapšen, prenosi Glas Amerike.

Tramp i Pens, uz druge govornike na konvenciji, stali su na stranu policije i protiv demonstranata.

U SAD još od 25. maja traju protesti zbog rasne nejednakosti i policijske brutalnosti, koji su izbili pošto je policajac-belac u Mineapolisu ugušio crnca Džordža Flojda.

Preporučujemo za Vas