Svjedok Rojtersa: U Bjelorusiji privedeno dvadeset novinara

Policija im oduzela telefone i dokumenta

3633 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Bjelorusije, Foto: Reuters
Detalj iz Bjelorusije, Foto: Reuters

Bjeloruska policija pritvorila je dvadeset novinara koji su se u četvrtak pripremali pratiti prosteste u središtu Minska, zaplijenivši njihove telefone i dokumente, prenosi svjedok agencije Rojters.

Još uvijek nije poznat razlog njihovog hapšenja.

Veliki i istrajni protesti širom Bjelorusije održavaju se od predsjedničkih izbora 9. avgusta za koje kritičari predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti već 26 godina, tvrde da su bili namješteni.

Lukašenko je na njima prema službenim podacima osvojio 80 posto glasova, dok je njegova glavna suparnica Svetlana Tihanovska, koja je u trku ušla nakon što je to zabranjeno njenom suprugu, osvojila 10 posto.

Broj protestanata se ne smanjuje

Premda se broj protestanata na bjeloruskim ulicama ne smanjuje, Lukašenko šalje prijeteće izjave te se u javnosti pojavljuje u vojnoj opremi, a to prati pojačana represija nad nezadovoljnim građanima. Snage sigurnosti pritvorile su ili pretukle hiljade protestanata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je kazao da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli, prenijela je ruska agencija Interfax. Putin za sada ne vidi potrebu za tim i smatra da se situacija vraća u normalu.

Bonus video: