Kim Džong Un posjetio oblast pogođenu tajfunom: Bio sam zabrinut zbog štete, ali sada sam srećan

Pokrajina Južni Hvanghe glavni je izvor poljoprivrednih i ribljih proizvoda u zemlji koja pati od nedostatka plodnog zemljišta i hrane

2850 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un u posjeti pogođenom području, Foto: AP
Kim Džong Un u posjeti pogođenom području, Foto: AP

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un posjetio je zapadnu obalu pogođenu tajfunom i rekao da osjeća olakšanje jer šteta nije veća, objavili su danas tamošnji državni mediji.

List "Rodong Sinmun" objavio je fotografije Kima na poljima pirinča, kukuruza i pasulja u provinciji Južni Hvanghe, gdje je tajfun Bavi pogodio tlo juče.

Oluja je sada oslabila, a državni mediji osim slika ljudi na uništenim poljima nisu izvijestile da li je neko stradao.

Kim je tokom posjete pohvalio vladine i partijske službenike za sprovođenje mjera koje su pomogle da šteta bude što manja.

Pozvao je zvaničnike da preduzmu mjere za pomoć poljoprivredi kako bi se što manje osjetile posljedice pogođenih i uništenih usjeva.

Pokrajina Južni Hvanghe glavni je izvor poljoprivrednih i ribljih proizvoda u zemlji koja pati od nedostatka plodnog zemljišta i hrane.

Sjevernokorejska novinska agencija prenijela je da je Kim rekao da je bio zabrinut kolika će šteta biti, ali "da je sada srećan".

U Sjevernoj Koreji su prije tajfuna nekoliko dana padale obilne kiše koje su izazvale poplave nanijevši štetu mnogim domovima i usjevima, što je dodatno pogodilo ekonomiju oslabljenu američkim sankcijama i pandemijom koronavirusa jer su radi sprečavanja širenja zaraze zatvorene granice.

U Južnoj Koreji je zbog tajfuna otkazano na stotine letova, nekoliko sati nije bilo struje, a nanijeta je šteta mnogim domovima, ali nije prijavljeno da je bilo žrtava.

Bonus video: