U Južnoj Koreji i dalje trocifren dnevni rast broja zaraženih koronavirusom

U zemlji je zabilježeno 4.630 novih slučajeva infekcije u posljednjih 16 dana, čime raste strahovanje da će biti preveliki pritisak na bolnice

2429 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Južna Koreja prijavila je danas 323 nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 časa dok se zdravstveni zvaničnici pripremaju da zaoštre restrikcije u široj oblasti glavnog grada Seula.

To je 16. uzastopni dan sa trostrukim dnevnim porastom broja zaraženih, čime je ukupan broj slučajeva zaraze dostigao 19.400 dok je broj umrlih dostigao 321 poslije prijavljena još pet smrtnih slučajeva u prethodnom danu.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je danas da je 249 od ukupnog broja novih slučajeva iz gusto naseljene gradske oblasti Seula gdje živi oko polovina od 51 milion stanovnika zemlje.

Zdravstveni radnici bore se da uđu u trag infekcijama povezanim za crkve, restorane, škole i stambene zgrade.

U zemlji je zabilježeno 4.630 novih slučajeva infekcije u posljednjih 16 dana, čime raste strahovanje da će biti preveliki pritisak na bolnice.

Kvon Džun-vuk, direktor južnokorejskog Nacionalnog instituta za zdravlje rekao je da bi broj umrlih mogao da poraste narednih nedjelja pošto su mnogi od onih koji su testirani pozitivno na virus ovog mjeseca stari 60 godina i više, što je starosna grupa koja ima više vjerovatnoće da razvije komplikacije od virusa.

Po njegovim riječima 64 pacijenta od koronavirusa u bolnicama su u kritičnom stanju, u poređenju sa 14 koliko ih je bilo 14. avgusta kada je zemlja počela da bilježi ovaj trocifreni rast zaraze.

"Dok mladi možda misle da je kovid-19 bolest od koje mogu da se oporave poslije izvjesnog perioda to bi moglo da bude pitanje života ili smrti za roditelje i bake i deke koje vole kao i za ljude koji boluju od drugih bolesti", rekao je Kvon u brifingu o virusu i pozvao na pažnju i socijalno distanciranje.

"Svako od nas je u ratu sa kovidom-19. U ratu treba da budemo ujedinjeni i štitimo svoju sigurnost i sigurnost naših susjeda i izbjegnemo urušavanje svih naših socijalnih sistema", rekao je on.

Više od 1.000 infekcija povezano je za crkvu u sjevernom Seulu predvođenu konzervativnim sveštenikom koji se protivi predsjedniku zemlje.

Širenje zaraze se pogoršalo poslije antivladinog protesta 15. avgusta u Seulu, u kome su učestvovali članovi crkve Sarang Džeil i njen pastor Džun Kvang-hun. Više od 300 njih uključujući Džuna testirani su pozitivno na virus.

Uvode se nove restrikcije. Od sjutra i narednih osam dana restorani u gradskom dijelu Seula će samo davati isporuke za nošenje poslije 21.00. Frančize kafea kao što je Starbaks će prodavati piće i hranu samo za nošenje, a teretane i posleškolske akademije će biti zatvorene da bi se zaustavilo širenje virusa u regionu.

Vlasti su već zabranile veća okupljanja, zatvorile noćne klubove i crkve i prebacile većinu škola nazad na učenje na daljinu širom zemlje. Ipak prezaju od podizanja restrikcija na najviši nivo. Takav potez bi značio zabranu svih okupljanja od preko 10 ljudi, zatvaranje šireg obima firmi i rad od kuće za zaposlene u privatnim kompanijama.

Bonus video: