četvorica optuženi za učestvovanje u neovlaštenom protestu

Bjelorusija povukla akreditacije novinara RSE, BBC-ja i drugih

Ukupno šest novinara koji rade ili za Bjeloruski servis RSE ili za Current Time, mrežu na ruskom jeziku koju RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA), bilo je među uhapšenima dok su pratili proteste na dva različita mjesta u Minsku 27. avgusta

7500 pregleda 1 komentar(a)
Protest u Minsku, Foto: Reuters
Protest u Minsku, Foto: Reuters

Vlada Bjelorusije povukla je akreditacije četvorici novinara Bjeloruskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE), kao i četvorici ruskih novinara, dvojici novinara BBC-a i drugih, prenosi Bjeloruski servis RSE.

Taj potez uslijedio je nakon što je pedesetak novinara, uključujući šestoricu djelatnika RSE, privedeno dok su izvještavali o protestima u Minsku 27. avgustaa, što predstavlja posljednji slučaj zastrašivanja novinara u Bjelorusiji.

Više od 260 ljudi privedeno je tokom protesta u središnjem Minsku, prema popisu koji je sastavio Centar za ljudska prava Vyasna.

Bjelorusko udruženje novinara reklo je da je privedeno pedesetak novinara, ali je većina puštena nakon što je policija provjerila njihove dokumente.

Međutim, četvorica novinara, koji su odbili predati svoje telefone policiji, optuženi su za učestvovanje u neovlaštenom protestu u, saopštilo je Bjelorusko udruženje novinara. Biće deportovan i jedan švedski novinar.

Ukupno šest novinara koji rade ili za Bjeloruski servis RSE ili za Current Time, mrežu na ruskom jeziku koju RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA), bilo je među uhapšenima dok su pratili proteste na dva različita mjesta u Minsku 27. avgusta. Svi su kasnije pušteni.

Među uhapšenim novinarima bili su i novinari RSE Uladz Hrydzin, Ales Daščinski, Aleh Hruzdzilovič i Andrej Rabčuk, te izvještavač Current Time-a Roman Vasiukovič i Andrej Jaroševič, saopštilo je Bjelorusko udruženje novinara.

Do zadržavanja ovih medijskih djelatnika došlo je nakon gotovo tronedeljnog protesta protiv službenih rezultata izbora u Bjelorusiji, koji su predsjedniku Aleksandru Lukašenku donijeli veliku pobjedu.

Demonstranti i čelnici opozicije osporavaju te rezultate, optužujući da je glasovanje namješteno u Lukašenkovu korist.

Preporučujemo za Vas