kazao da se tibetanski budizam mora prilagoditi socijalizmu i uslovima u Kini

Si Đinping: Kina mora očuvati nacionalno jedinstvo na Tibetu

Obavezujući se da će dovesti do izgradnje ujedinjenog, novog, modernog, socijalističkog Tibeta, Si je rekao da Kina mora da ojača ulogu Komunističke partije u regionu i da bolje integriše etničke grupe

5443 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: AP Photo
Si Đinping, Foto: AP Photo

Kina mora da izgradi "neosvojivu tvrđavu" kako bi očuvala stabilnost na Tibetu, zaštitila nacionalno jedinstvo i obrazovala mase u borbi protiv separatizma.

To je izjavio kineski predsjednik Si Ðinping na sastanku viših zvaničnika Komunističke partije.

Na sastanku viših zvaničnika Komunističke partije o budućnosti vladavine na Tibetu, kineski predsjednik Si Ðinping je pohvalio dosadašnja postignuća i nadležne zvaničnike, ali je istakao da je potrebno uložiti više napora kako bi se obnovilo i osnažilo jedinstvo u regionu, preneo je Rojters.

Političko i ideološko obrazovanje trebalo bi da bude osnaženo u školama na Tibetu kako bi se "zasadilo sjeme ljubavi prema Kini u dubini srca svake mlade osobe", rekao je kineski predsjednik.

Obavezujući se da će dovesti do izgradnje ujedinjenog, novog, modernog, socijalističkog Tibeta, Si je rekao da Kina mora da ojača ulogu Komunističke partije u regionu i da bolje integriše etničke grupe. Si je dodao da tibetanski budizam mora da se prilagodi socijalizmu i uslovima u Kini, prenosi Tanjug.

Kineska politika prema Tibetu dospjela je u fokus ponovo u toku ove godine, usljed pogoršanja odnosa te zemlje sa Sjedinjenim Državama. Američki državni sekretar Majk Pompeo je u julu rekao da će SAD ograničiti izdavanje viza za neke kineske zvaničnike koji su umešani u blokadu pristupa Tibetu za diplomate i u "kršenje ljudskih prava", i istakao da Vašington podržava "smislenu autonomiju" za Tibet.

Kina je uspostavila kontrolu nad Tibetom 1950. godine, u činu koji opisuje kao "mirno oslobođenje", a koje je ovom regionu pomoglo da odbaci svoju "feudalnu" prošlost. Kritičari predvođeni Dalaj Lamom, međutim, tvrde da Peking na Tibetu sprovodi "kulturni genocid".

Preporučujemo za Vas