Organizacija za zabranu hemijskog oružja potvrdila da su Sergej i Julia Skripalj otrovani nervnim agensom

U saopštenju OPCW je navedeno da su istražitelji "potvrdili nalaz Velike Britanije u vezi identiteta toksične hemikalije koja je upotrijebljena u Solzberiju"
0 komentar(a)
Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Foto: Screenshot (YouTube)
Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.04.2018. 11:41h

Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) potvrdila je nalaz Velike Britanije da su Sergej Skripalj i njegova ćerka otrovani nervnim agensom.

U saopštenju OPCW je navedeno da su istražitelji "potvrdili nalaz Velike Britanije u vezi identiteta toksične hemikalije koja je upotrijebljena u Solzberiju", prenijela je agencija AP.

Hemikalija je bila "visoke čistoće", navedeno je u saopštenju.

U kratkom saopštenju nije navedeno da je riječ o "novičoku", kao što je to Britanija saopštila, ali detalji o hemijskom agensu nalaze se u izvještaju koji je pod oznakom tajnosti, prenosi Tanjug.

Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije, 4. marta u Solzberiju, nervnim agensom "novičok", koji je razvijen u Sovjetskom Savezu. Rusija je negirala te tvrdnje, ističući da London nije dao nikakve dokaze za to. Sukob oko trovanja Skripalja izazvao je pravi diplomatski rat pa je iz Britanije protjerano više od 20 ruskih diplomata, što su učinile i druge zemlje EU, ali i SAD, Kanade i Australije. Na to je odgovorila Rusija, protjerivanjem diplomata s njene teritorije.

Skripalj je još u bolnici i oporavlja se, dok je njegova ćerka puštena sa bolničkog liječenja i nalazi se na tajnoj lokaciji.

Bonus video: