Policija u Vašingtonu ubila Afroamerkanca, kažu mahao je pištoljem

Lokalni ogranak pokreta Crni životi su važni (Black Lives Matter) pozvao je odmah na proteste ispred policijske stanice sa tviter porukom da je vašingtonska policija "ubila crnca danas"

3308 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Policija u Vašingtonu pucala je i ubila mladog Afroamerikanca juče koji je prema njihovim navodima mahao vatrenim oružjem, u vrijeme kada je u zemlji u toku istorijski pokret protiv rasizma i policijskog nasilja.

To ubistvo izazvalo je proteste i koškanja kasno sinoć između policije i desetina demonstranata ispred jedne gradske policijske stanice.

Policija je identifikovala žrtvu kao 18-ogodišnjeg Diona Keja iz jugoističnog Vašingtona DC.

U saopštenju izdatom kasnije iz gradske policije navodi se da je Kej bio jedna od dvije osobe koje su počele da bježe juče popodne kada su im se približili uniformisani policajci koji su istraživali izvještaje o čovjeku sa pištoljem u toj oblasti.

"Tokom gonjenja jedan od osumnjičenih je mahao vatrenim oružjem, a kao odgovor jedan policajac je ispalio jedan hitac koji je pogodio osumnjičenog", navodi se u saopštenju.

Drugi muškarac je pobjegao, a Kej je odveden u lokalnu bolnicu gdje mu je proglašena smrt. U saopštenju su prikazane i slike pištolja koji kažu da je nosio, kao i pištolj još jednog od njegovih drugara koji je uhapšen.

Lokalni ogranak pokreta Crni životi su važni (Black Lives Matter) pozvao je odmah na proteste ispred policijske stanice sa tviter porukom da je vašingtonska policija "ubila crnca danas".

Kasnije sinoć video snimci preko društvenih mreža pokazali su desetine bijesnih demonstranata kako se guraju sa kordonom policije koja je biciklima napravila barikadu ispred stanice.

Ubistvo se događa u vrijeme kada su ubistva crnaca podstakla proteste širom zemlje i pozive za sveobuhvatnu reformu policije, podstičući lokalne napore u Vašingtonu da se unese veća transparentnost u takve incidente.

U junu poslije ubistva Džordža Flojda za vrijeme policijskog privođenja u Mineapolisu usvojeni su hitni zakoni da policija glavnog grada mora u roku od pet dana da objavi snimke svake pucnjave koja se završila smrtnih ishodom, ili incidenata gdje je upotrebljena sila. Takođe moraju biti objavljena imena policajaca uključenih u taj incident.

Bonus video: