"BEZ OBZIRA NA POČINIOCE"

Tilerson: Rusija snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji

Šef američke diplomatije je takođe zamjerio Rusiji što u Savjetu bezbjednosti UN blokira obnavljanje mandata međunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji
2 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 12:22h

Rusija, koja podržava sirijske vlasti, snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, izjavio je danas u Parizu šef američke diplomatije Reks Tilerson.

"Čak i juče je bilo više od 20 civila, pretežno djece, žrtava napada navodno hlorom", rekao je Tilerson.

"Bez obzira na počinioce napada, Rusija na kraju snosi odgovornost za žrtve u istočnoj Guti", oblasti u blizini Damska, rekao je američki državni sekretar koji je podsjetio da su SAD 2013. godine potpisale sporazum o hemijskom razoružavanju Sirije.

Tilerson je rekao da nedavni napadi u istočnoj Guti povećavaju sumnju da snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada mogu da nastave upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Šef američke diplomatije je takođe zamjerio Rusiji što u Savjetu bezbjednosti UN blokira obnavljanje mandata međunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

"Rusija bi barem trebalo da ne stavlja veto ili da se uzdrži u budućem glasanju o tom pitanju", dodao je Tilerson koji je doveo u pitanje cjelokupnu akciju Rusije u rješavanju sirijske krize.

"Neuspjeh Rusije da riješi pitanje hemijskog oružja u Siriji navodi nas na pitanje koliko je ta zemlja uspjela u rješavanju krize u cjelini", rekao je američki državni sekretar.

Tilerson je govorio u Parizu, gdje su SAD, Francuska i još 22 zemlje najavile osnivanje nove organizacije sa ciljem da se identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje.

Preporučujemo za Vas