Vučić: Srbija u Vašingtonu nije potpisala direktan sporazum sa Kosovom

"Mi smo suštinski napravili razmjenu pismena sa SAD, ali da ne budemo nefer, mi dobro znamo šta je sadržaj onoga što su Albanci potpisali, mi smo sa njima o tome razgovarali pred američkom stranom", rekao je Vučić

19820 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: AP
Aleksandar Vučić, Foto: AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija u Vašingtonu nije potpisala direktan sporazum sa Kosovom, već da je razmjenila pismena sa SAD, ali uz znanje sadržaja dokumenta koji su potpisali predstavnici Kosova.

"Mi smo suštinski napravili razmjenu pismena sa SAD, ali da ne budemo nefer, mi dobro znamo šta je sadržaj onoga što su Albanci potpisali, mi smo sa njima o tome razgovarali pred američkom stranom", rekao je Vučić povodom nedoumica oko toga ko je s kim juče u Bijeloj kući potpisao sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je za TV Pink rekao da kod sebe ima dva dokumenta, od kojih je jedan potpisao predsjednik SAD Donald Tramp, a drugi on.

"Ovo su originali sporazuma, nisu nikakve kopije, ovo nosimo u Beograd", dodao je Vučić.

Vučić je juče rekao da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

"Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno", rekao je Vučić novinarima.

Međutim, specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je potom da SAD nisu strana u sporazumu Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Grenel sinoć nije precizirao da li su Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali međusobni sporazum.

"Potpisali su sporazum da rade zajedno, nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnik", rekao je Grenel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Na konstataciju novinara da je uz lidere Srbije i Kosova i predsjednik SAD Donald Tramp nešto potpisao na ceremoniji u Bijeloj kući, Grenel je rekao da je to učinio "kao svjedok da kaže 'Ovo je sjajan sporazum i SAD su srećne zbog toga'".

"Tramp je potpisao, kako bih to opisao, u osnovi pismo kojim potvrđuje da će raditi zajedno i sprovesti sporazum", naveo je Grenel.

Vučić i Hoti su juče u Beloj kući u prisustvu Trampa potpisali dvije verzije dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija" koje se razlikuju samo u poslednjoj tački.

Bonus video: