7,9 STEPENA RIHTERA

Snažan zemljotres pogodio Aljasku: Ukinuto upozorenje na cunami

"Ako ste locirani na obalnom području, premjestite se u unutrašnjost, na viši teren. Upozorenje od cunamija znači da je cunami sa značajnim oborinama moguć ili da se već događa. Cunamiji su niz talasa koji su opasni više sati nakon njihovog početnog dolaska. Prvi talas ne mora biti i najveći", navodi se u saopštenju
182 pregleda 0 komentar(a)
cunami Aljaska, Foto: Twitter
cunami Aljaska, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.02.2019. 12:32h

 Američki Nacionalni centar za upozorenje na cunami povukao je upozorenje na cunami poslije snažnog zemljotresa magnitude 7,9 koji je danas zabilježen nedaleko od južne obale Aljaske, ali je upozorio stanovnike priobalnog dijela Aljaske da budu oprezni.

Stručnjak iz centra za upozorenje od cunamija Miki Varnadao rekao je da upozorenje ostaje na snazi u nekim djelovima Aljaske, u okolini ostrva Kodijak. 

Upozorenje je ukinuto za kanadsku provinciju Britanska Kolumbija, Vašington, Oregon, Kaliforniju i Havaje. Zvaničnici u Japanu saopštili su da je upozorenje na cunami ukinuto i u toj zemlji.

Zemljotres se desio u 10.31 po centralnoevropskom vremenu, 280 kilometara od grada Kodijak.

Američka seizmološka služba prvo je saopštila da je potres bio magnitude 8,2, ali je posle njegova jačina smanjena na 7,9.

U Centru za vanredne situacije ranije danas izdato je ekstremno upozorenje, "šifra crveno", zbog velike prijetnje po život i imovinu stanovnika ove SAD države.

Tada je izato i upozorenje za cunami, koji obuhvata veliko područje obala Aljaske i Britanske Kolumbije u Kanadi, preko države Vašington pa sve do Kalifornije.

"Ako ste locirani na obalnom području, premjestite se u unutrašnjost, na viši teren. Upozorenje od cunamija znači da je cunami sa značajnim oborinama moguć ili da se već događa. Cunamiji su niz talasa koji su opasni više sati nakon njihovog početnog dolaska. Prvi talas ne mora biti i najveći", navodi se u saopštenju.

Zemljotres je imao epicentar od 300 km jugoistočno od gradića Kodiak, na dubini od 10 kilometara, javila je Američka geološka služba.

U Kodiaku je brzo počela evakuacija prema visočijim oblastima.