broj preminulih premašio hiljadu

Izrael: 1.019 praznih stolica na trgu za sjećanje na preminule od koronavirusa

U izjavi za TV Kanal 12 organizatori su rekli da je "jedna stolica za svaku osobu za koju je trebalo vlada da se brine, ali ju je umjesto toga napustila"

4954 pregleda 0 komentar(a)
Na svakoj stolici je postavljena poruka, Foto: AP
Na svakoj stolici je postavljena poruka, Foto: AP

Na Trgu Rabin u Tel Avivu danas je postavljeno 1.019 praznih stolica i na svakoj po jedna ruža u znak protesta zbog politike Vlade Izraela u krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa.

Na svakoj stolici je postavljena poruka: "Ovdje žrtva koronavirusa broj (taj i taj) iz (ime mjesta) neće sjedeti, neka sjećanje na njih bude blagosloveno".

foto: Beta/AP

Organizatori instalacije, pokret "Stojimo zajedno za socijalnu pravdu", izjavili su za izraelske medije da su prazne stolice iskorišćene da se skrene pažnja na prazna mjesta za stolom tokom predstojećih vjerskih praznika i da se pozove na javnu istragu onoga što je ocijenjeno kao loše rukovođenje pandemijom.

Direktor pokreta Alon-Li Grin izjavio je da država nema planove da se pozabavi tim problemom i da je došlo do kolapsa zdravlja stanovnika, te da je zato potrebno osnovati komisiju za momentalnu istragu.

U izjavi za TV Kanal 12 organizatori su rekli da je "jedna stolica za svaku osobu za koju je trebalo vlada da se brine, ali ju je umjesto toga napustila".

Ministarstvo zdravlja je u subotu objavilo da je broj preminulih od novog virusa premašio 1.000.

Time je Izrael postao 49. zemlja u svijetu u kojoj se to desilo.